Den nya mannen..

Tända ljus, en god kopp, inläsning och manusbearbetning inför Jenny Strömstedt i morgon då bland annat Sture Bergwalls bror Sten-Ove kommer och pratar om sina tidigare hämndkänslor inför brorsan.

Läser stolt i tidningen om en av mina kompisars son (alltså hon var en väldigt ung mamma:-) som just kommit ut med en liten bok som heter ”På andra sidan oss”. Det är en slags dagboksanteckningar från en separation och Max har skrivit så ärligt och öppet om hur det är att vilja mycket mer än det som till slut blir kvar, om misslyckandet som också är ett steg framåt i livet.

Det är något med dagens unga män. Jag som växt upp med de mer prestigefyllda 70-talskillarna som inte riktigt förmått överföra sin jämställdhet från teori till praktik, ser något helt annat i de som är födda i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Deras barn är mindre ett tillbehör och mer själva iden med livet. De har ingen annan tanke än att dela föräldraskapet lika och kräver att bli tilltalade på samma sätt som mammorna på BVC och på förskolan. De kramar sina kvinnor och varandra lika innerligt och framförallt skäms de inte ett dugg att tala om känslor.

Det är mycket uppmuntrande, nästan rörande. Naturligtvis generaliserar jag grovt och det finns exempel på alla varianter i alla generationer. Men något har hänt. På andra sidan oss.

 

 

 1. DU är bäst Jenny. <3 Så klockren! Du vet alltid var skåpet ska stå. Superfin outfit i kvällens program, en vacker stämma har du ju oxå. ;-)

 2. Lotta skriver:

  Tack för att du valde just det avsnittet från boken. Min son skall få läsa det. Han behöver det,

 3. Sanna skriver:

  Vad fint skrivet, blir alldeles rörd mitt i frukosten…

 4. _Malin skriver:

  Läste i DN idag om Max bok och tänkte detsamma som du beskriver ovan. Det är nog ngt som hänt, 80- och 90-talistmännen känns ”friare” på något sätt. Visserligen, precis som du beskriver, en grov generalisering, för jag vet flera 80-talistmän som tyvärr inte delar föräldraledigheten rakt av med sin partner (tar ut mindre) och jag är tillsammans med en man född sent 60-tal som det var en självklarhet för (liksom för mig), att vi ska dela lika på föräldraledigheten. Alla kvinnor behöver kräva det! För det är bäst för relationen, respektive förälder och, inte minst, för barnet. Och, det är ju statistiskt bevisat man i de relationer som delat lika på föräldraledigheten inte skiljer sig i lika stor utsträckning som de som inte delat lika. Söndagskram från mig!

 5. Face skriver:

  Spännande ska kolla på programmet imorgon :)

Comments are closed.

LOADING..