Jobbarlördag.

Denna dag har jag sovit, hejat på stort barn hemma för att hämta grejor, tröstat litet magsjukt barn på telefonen och känt mig som en usel icke-närvarande skilmässomorsa,  studsat runt och trasslat in fötterna på en rolig stepklass, lipat till Kallas silver och jobbat.

Ture Sventon, känd och älskad semmelfetischist.

Jag kör Nyhetsmorgon i morgon och det blir ett jäkla drag. Dels har jag helt i egenintresse bjudit in massor av raskatter med sina hussar och mattar i studion. Vi ska hjälpa Moa Herngren att välja katt, hon är just omvänd från hund till kattmänniska men har inte skaffat en egen än.

Sebastian bakar den perfekta semlan.

Jag är just nu helt hög på Nicole Sabounés debutalbum Must exist och är mycket glad över att hon kommer till studion i morgon.

Instagramvärldskändisen @yoga_girl med sina 600 000 tusen följare kommer till studion. Själv alltså. Rachel är svenska och reser runt hela världen och ger yogaklasser. Eftersom jag själv har mer likheter med en telefonstolpe än ett vidjeknippe ser jag mycket fram emot detta möte. Hon hävdar att hennes yoga som är inriktad på dynamisk stretch är perfekt även för felkonstruerade typer som jag.

Dessutom blir det Joel Kinnaman, bröllopsplanering med ett blivande brudpar och en massa annat.

Annars längtar jag för närvarande efter att få sitta vid ett runt bord med miljöminister Lena Ek och representanter för kemiindustrin för att höra hur de ser på försiktighetsprincipen och alla de gifter vi slentrianmässigt accepterar i vår vardag. Jag fick ett mail från en bloggläsare som valt att omvandla sin oro till konstruktiv handling. Läs gärna nedan. Nu prepp för reportageresa till Småländsk ort i morgon efter sändning. Jag ska hänga med en mellanstadielärare i två dagar och ser mycket fram emot det.

Hej Jenny,

Jag är en vanlig mamma som också snubblade över information om hälsoriskerna med vanliga vardagskemikalier. Jag är varken kemist eller miljöaktivist, men hur skulle jag kunna låta det passera utan att bry mig? Alla har rätt att få veta.

Jag såg inslagen på tv4 idag och igår och läste din blogg. Kände precis igen mig själv i din intro och även slutet. Men nu har jag kommit ur ångestfasen, mycket tack vare att jag drog igång ett privat initiativ: Toxboxnu – knocka ut vardagskemikalierna. Jag är föräldraledig med mitt andra barn Axel 1 år och har ägnat en del tid mellan allt annat fix för att höja volymen på frågan. Alla har rätt att få veta. Speciellt för barnens skull. Det sas inte ett ord om riskerna på varken MVC eller BVC. Det måste det bli ändring på.

Jag riggade ett seminarium i höstas här i Täby med Åke Bergman, prof i miljökemi på SU (som också jobbat med frågan för WHO och några andra konstruktiva forskare/mammor http://www.giftfribarndom.nu  för att berätta för alla jag känner (och andra som ville dit det spred sig). Syftet var att ge konstruktiva tips om hur man själv kan göra skillnad. Lagstiftningen och forskningen tar ju så sjukt lång tid! Det kommer över 100 personer och 50 på väntelista, så det finns verkligen intresse.

Vill du ha mer info som ”en vanlig mamma som undrar hur hon kan göra mycket med lite effort” så följ gärna mina vardagstips på www.toxboxnu.se<http://www.toxboxnu.se>. Titta också gärna på infofilmen jag satte ihop när jag själv snubblade in på ämnet förra våren:http://www.youtube.com/watch?v=FkVniQ2L_9w  Eller följ på www.facebook.se/toxboxnu

Politiken är verkligen viktig, men jag tror inte vi har tid att vänta. Det finns mycket vi kan göra själva och genom att höja volymen.

 

 

 1. Emma skriver:

  Jag tyckte morgonens program var fantastiskt. Och vilken inspiration Yogagirl är, och DU med! Riktiga förebilder! Jag har skrivit mycket om hur vi identifierar oss med våra prestationer, vår kosthållning/träning fungerar som dagens religion och hur tusan vi ska hitta balansen på min blogg det senaste. Du som skriver så bra och har så bra åsikter kan väl skriva något om detta också? Jag och många andra har jag märkt kämpar dagligen med detta. Kram!
  http://Www.mathimen.blogg.se

  1. i will, tack för tips och fint inlägg. ska bara tillfriskna från min inbillade kräksjuka först:-)

   1. Emma skriver:

    Löjligt lycklig över att du har läst något som jag skrivit, haha. Ser fram emot att läsa dina tankar om detta, tycker du verkar vara en sund person med fötterna i båda världar. Lite av varje liksom. Något jag vill lära mig.. Kram

 2. VL skriver:

  Vilken fantastisk person du är!

Comments are closed.

LOADING..