Barbro, åh Barbro…

Jag älskar Barbro Lindgren, det vet ni sedan tidigare. Därför blir jag så glad, så glad att hon fick ALMA-priset idag till minne av Astrid Lindgren. Lorangaböckern skrämde mig när jag var liten, jag var ett mycket snällt barn som ogärna bröt mot regler, men Lilla Sparvel och efterföljande dagböcker tror jag förändrade mitt liv. Om inte annat hittade jag häromdagen en hel hög med gamla dagböcker i en flyttlåda (som i och för sig handlar mest om olycklig kärlek och kvasifilosfiska betraktelser över livet, vid en snabb genombläddring). Mattiasböckerna är tidiga och inte så omtalade men jag tyckte att de var så spännande för att de handlade om en pojke som växte upp i stan, inte i ett fult radhus mellan motorvägen och Norrvikens pizzeria som jag. Sedan har jag läst sönder Maxböckerna och Vilda bebin för mina egna barn.

Jag hoppas att hon orkar skriva något mer för prispengarna. Även om det var roligt att höra att de hemlösa också skulle få ett bidrag.

Vilken Barbrobok gillar ni mest?

 

 1. Jag har återkommit till Barbros fantastiska dagböcker hela min ungdomstid och även som vuxen! Hon beskriver så exakt den där svindlande känslan mellan yta och bråddjup som präglar tonåren, mellan fniss och totalt mörker. Läste böckerna högt för min då 11-åriga dotter och gladdes åt att vi skrattade på samma ställen!

 2. Anna skriver:

  Den Vilda Bebin-böckerna är genialiska och lika njutbara för stora som små. Vers, rytm och bilder är helt fantastiska!
  Jättehemligt, Världshemligt och Bladen Brinner slukade jag – ska låna dem till min 7-åring nu!
  Jag håller med er andra om Loranga, Masarin och Dartanjang; som barn tyckte jag inte om dem alls. Minns tv-programmen och hur jag förolämpades ända in i själen av de fula teckningarna. Jag minns så starkt att jag upplevde det som ett förakt från vuxenvärlden att inte skapa vackrare bilder – när de vuxna borde ha alla medel och möjligheter till det!
  Men som vuxen gör de ju ett helt annat intryck.

 3. AnnikA skriver:

  Jag fullkomligt äskade/älskar dagböckerna, vet inte hur många gånger jag läst dem. Loranga-böckerna gillade jag inte som barn, men oj vad jag gillar dem nu!

 4. susjos skriver:

  Åh…älskade böckerna Jättehemligt/Världshemligt och Bladen brinner….minns jag!

 5. Max böckerna är underbara , mina barn älskade dom!!

Comments are closed.

LOADING..