Om ni vill läsa i sommar…

…så måste jag rekommendera några slumpartade böcker jag klämt den senaste tiden.

Steglitsan av Donna Tart. Författaren skriver en bok var nionde år och varje ord är exakt utvalt som poesi, samtidigt som handlingen skrider framåt i rask takt med både spänning och djup. Den är över 800 sidor tjock men vill ni följa en ung pojkes resa genom livet efter det att han förlorat sin mamma i en explosion på ett konstmuseum i New York, och få reda på vilken roll den holländska målaren Fabricius tavla av en Steglitsa spelar i hans liv, så läs. Är det en enda bok du ska läsa i sommar är det denna.

40 constant reader av Linda Skugge. En bok av författaren och kolumnisten som en gång fick etablissemanget att skaka av skratt och skräck och som idag driver framgångsrik PR-firma. Och läser. Hon läser allt. Men boken är lika mycket en berättelse om litteraturen som henne själv. Om att vara runt 40 och söka efter Linda Skugge, den hon var och vill bli. Linda Skugge har alltid skrivit rakt in i mitt hjärta med sin säkra stil och brutalt chosefria blick på omvärlden och sig själv. Så även denna gång.

När den riktiga semesterlojheten träder in kan det räcka med serier. Nina Hemmingsson är en idol vars strippar publiceras regelbundet i Aftonbladet. Nu kommer samlingen Snyggast på festen. Bläddra fram en sida, garva läppen av dig, låt skrattet fastna i halsen, slut ögonen och fundera över sakernas tillstånd och släpp sedan taget och slumra till en stund. Allt blir bra med Nina som uttolkare av verkligheten.

Ge mig gärna tips på sommarläsning. Vill man inte läsa, fast livet blir lite rikare av att sugas in i litteraturen, kan man alltid gå ut och plocka bär och svamp i sina nya gummistövlar. Jag är så glad över dem.

 1. Läser just nu om Tärningsspelaren (en favorit) som liksom Bonjour Tristesse av F. Sagan, Bara någon att straffa av K. Ahlström lämpar sig för stranden. För tyngre läsning De Välvilliga av J. Littell!

 2. Jojo Moyes Livet efter dig, finns som pocket.

 3. Lenis skriver:

  Mitt bästa boktips är haruki murakami. Bäst att börja med är Kafka på stranden. Därefter tar du norwegian Wood, därefter hela trilogin 1Q84. Sedan har du ju resten kvar, lyckliga du som har alla dessa framför dig!
  Steglitsan är jag snart klar med, superbra ,

  Lenis

 4. Sophie skriver:

  Å var kommer stövlarna från?

Comments are closed.

LOADING..