Skolfotohelvetet.

Andra sorters bilder…

Jag kan inte låta bli att bli lika arg varje år.

Vem släpper in skolfotoföretagen i skolan? Varför ska eleverna porträttfotograferas när varenda människa har en hyfsad kamera hemma numera? Varför blir bilderna nio av tio gånger värre än New York polisens mug-shots på gravt alkoholiserade kriminella? Varför orkade jag inte just i år stå emot barnens ledsna ögon när de frågade om de åtminstone inte kunde få skolkatalogen?

Det är klart att jag vill ge dem skolkatalogen. Men kan inte lärarpraktikanten eller någon begåvad förälder fyra av gruppbilder om det nu är viktigt för lärarana och elevernas sammanhållning. Sedan kan de lägga ut den digitala filen på skolans hemsida och alla som vill kan tanka ner och skriva ut hemma alternativt gå till en fotoaffär och printa.

BILLIGARE! BÄTTRE!

Dessutom slipper många familjer skuldsätta sig i onödan för ett SKETET FOTO som de tror att ALLA andra har!

Ändå har jag just beställt paket på alla barnen för första gången på fyra år. Jag vill minnas att när vi var små togs det skolfoto en gång per stadie. På den tiden kan man tänka sig att det ändå fanns en efterfrågan med tanke på den suddiga Instamatickameran som var den enda som fanns i vårt hushåll. Ändå fick vi sukta efter de där bilderna.

Hur som helst blir korten julklappar till okritiska morföräldrar och mostrar som också förstår det lite roliga med skolfotoestetiken.

Men nästa år. VÅGA VÄGRA!

 

 1. mia skriver:

  Ville bara säga att ditt program är så bra och jag är så glad att det sänds så pass tidigt som kl 21. Kram en småbarnsmamma som somnar tidigt….

 2. Precis lika efter som typ en biljon andra saker i skolvärlden…

 3. malin skriver:

  Bra skrivet, Jenny!!! Håller helt med dig!! Vi vågade vägra i år. Det blir inget skolfoto eller gruppfoto till vår dotter trots att det är hennes första år i skolan. 760 kr för det sämst tagna foton jag sett i hela mitt liv av det lilla min fick se på internet!!! Nej istället skulle man beställa hem skiten och sedan få se och returnera….Nej tack!! Av det vi fick se så kan jag inte ens kalla det fotograf. Som alla föräldrar så tycker vi ju såklart att vi har ett sött barn. Men på dessa bilder var hon riktigt ful. På ena bilden hade hon rynkat pannan så att hon såg ut som en 80 åring och på andra bilden blåst upp kinderna som en hamster. Och nej hon är 6 år och har inte en rynka än så länge och ej heller tjocka kinder. Hur kan man ens skicka så dåliga bilder?? Med dagens teknik kan man faktiskt titta på bilden och barnet och konstatera att man kanske bör ta om bilden men nej det gör man inte. Man tar bara 2 bilder per barn och blir det inte bra så blir det inte bra. Och nej det var inte bara vårt barn som blev dåligt. Har hört jätte många och precis som du säger ska alla föräldrar sedan känna sig tvugna att köpa dessa usla bilder.

  Och till dig som svarat som är fotograf så är det såklart som med alla yrken att det finns bra och dåliga. Men generellt sett genom alla år så är det för usel kvalitet på bilderna. Nog borde det väl finnas lite yrkesstolthet även som skolfotograf!! Annars välj ett annat yrke!!!

 4. Hejsan Jenny och Läsare,

  Hoppas allt är bra idag. Jag arbetar bland annat som yrkesfotograf och ville här bara belysa lite mer om mitt yrke. Jag ber på förtid om ursäkt för eventuella stavfel och jag tycker det är bra att det finns öppna plattformer som dessa.

  Jag kan inte låta bli att bli lika arg varje år.

  – Helt ok att bli arg men tråkigt att höra.

  Vem släpper in skolfotoföretagen i skolan?

  – Ledningsgruppen ink. Rektor som är ansvarig för respektive skola.

  Varför ska eleverna porträttfotograferas när varenda människa har en hyfsad kamera hemma numera?

  – Att fotograferas under fotodagen är helt frivilligt. Många hushåll idag har mycket riktigt en relativt bra standard kamera hemma. Dock är det långt ifrån varje hushåll. Ett porträttfoto utfört av ett ledande skolfoto företag innefattar följande utrustning för att skapa ett professionellt porträttfoto:

  – Systemkamera hus + Lins (inkl tillbehör)
  – Fotograf Dator (inkl tillbehör samt tillhörande foto program)
  – Trigger
  – Hårljusblixt + kåpa (inkl tillbehör)
  – Bakgrundsblixt + kåpa (inkl tillbehör)
  – Blixt + Rotalux Skärm (inkl tillbehör)
  – Bakgrundsfond (inkl tillbehör)
  – Ljusmätare (Inkl tillbehör)
  – Direktsupport för fotograf
  – Sladd vindor
  – Div. Stativ
  – En korrekt ljus satt och ljus mätt poträtt miljö
  – En utbildad yrkesfotograf

  Varför blir bilderna nio av tio gånger värre än New York polisens mug-shots på gravt alkoholiserade kriminella?

  – Vid ID fotografering för inkomna misstänkt kriminella på polishuset i NY använder man en standard systemkamera med en mindre tillhörande kamerafäst blixt samt ett stativ och en dator + tillbehör. Dessa har inte samma standard som en portabel porträttstudio (som används vid skolfotografering) kan erbjuda då de saknar utrustningen för att skapa en korrekt ljussatt bild. Personalen är inte professionellt utbildade fotografer så det är inget krav att mug-shots skall bli enl. porträtt standard.

  Varför orkade jag inte just i år stå emot barnens ledsna ögon när de frågade om de åtminstone inte kunde få skolkatalogen?

  – Alla har vi svårt att säga nej ibland.

  Det är klart att jag vill ge dem skolkatalogen.

  – Härligt att höra.

  Men kan inte lärarpraktikanten eller någon begåvad förälder fyra av gruppbilder om det nu är viktigt för lärarana och elevernas sammanhållning.

  – Att personalen själva tar bilder är absolut en lösning om man önskar att ha gruppbilder men inte vill vända sig till ett professionellt skolfotograferings företag. Nedan följer lite för och nackdelar med ovanstående förslag:

  Nackdel: Att använda personal till att ta gruppfoton är att de ej finns tillgängliga under sina ordinarie lektioner den dagen, även om det är en praktikant så har denne utsatta uppgifter och ansvar som denne skall genomföra som i sin tur då hamnar hos en annan i personal styrkan. Samt går det ännu ett par timmar till efterarbete som att importera bilderna, välja ut, sätta namn och klass, ladda upp bilderna online samt skicka ut information om vart föräldrarna kan hitta bilderna.

  Fördel: Genom att använda en service slipper personalen ansvara över arbetsuppgifter ang. fotografering som är utöver deras ordinarie fullspäckade schema, ansvarsområden och arbetsuppgifter.

  Nackdel: Skolans personal är avlönad av skolan eller kommunen vilket innebär att en persons lön den dagen betalas ut för fotografering och ej för det denne är anställd för.

  Fördel: Skolfotografering samt efterarbete av ett skolfotograferings företag kostar inte skolan något.

  Fördel: Om det finns en engagerad förälder som tar gruppbilderna försvinner en del av nackdelarna angivna ovan. Förutsatt att denne har möjlighet att vara ledig från arbetet 1-4 dagar (beroende på hur stor skolan är) för att ta gruppbilderna och utföra efterarbetet.

  Sedan kan de lägga ut den digitala filen på skolans hemsida och alla som vill kan tanka ner och skriva ut hemma alternativt gå till en fotoaffär och printa.

  Fördel: Genom att personalen fotograferar gruppbilderna får alla elever och lärare tillgång till skolkatalogen gratis digitalt.

  Fördel: Genom att fotografera gruppbilderna genom ett av de ledande skolfoto företagen får lärare och elever tillgång till en gratis kod som de kan använda i en gratis skolkatalog app där de helt gratis kan få tillgång till skolkatalogen digitalt i mobiltelefonen.

  BILLIGARE! BÄTTRE!
  – Jag vill här påminna om uttrycket: ”Man får vad man betalar för”. Billigare blir det inte för skolan pga att en avlönad i personalen tar bilderna. Ang billigare i form av att föräldrarna får tillgång till gruppbilderna gratis kvittas med att de kan få tillgång till katalogen gratis i telefonen. Bättre är svårt att komma upp i utan en korrekt foto utrustning.

  Dessutom slipper många familjer skuldsätta sig i onödan för ett SKETET FOTO som de tror att ALLA andra har!
  – Vet man med sig att man inte vill ha hem skolfotot kan man redan samma dag som fotograferingen skett logga in och avbeställa ”standard paketet” och då skickas inget hem. Vill man ändra om så att man bara får hem tex en katalog samt ett porträtt foto så kan man här ändra om precis hur man vill. Även om man avbeställer allt får man tillgång till en gratis porträtt app i telefonen där man får porträttbilderna helt gratis i mobilen. Skulle man glömma att avbeställa, inte är nöjd eller har ångrat sig kan man skicka tillbaka allt helt gratis med fri porto inom 30dagar och man får ändå gratis tillgång till både porträtt och gruppbilds appen i telefonen.

  Ändå har jag just beställt paket på alla barnen för första gången på fyra år.
  – Som sagt, ibland är det svårt att säga nej.

  Jag vill minnas att när vi var små togs det skolfoto en gång per stadie. På den tiden kan man tänka sig att det ändå fanns en efterfrågan med tanke på den suddiga Instamatickameran som var den enda som fanns i vårt hushåll. Ändå fick vi sukta efter de där bilderna.
  – Fotoyrket och tekniken har mycket riktigt utvecklats en hel del de senare åren. Både proffesionellt och på hemmaplan.

  Hur som helst blir korten julklappar till okritiska morföräldrar och mostrar som också förstår det lite roliga med skolfotoestetiken.
  – Härligt att ha inhandlat julklapparna redan i September.

  Men nästa år.
  – En fin tanke vore att du kanske erbjuder dig att ta bilderna på skolan nästa år enl ditt angivna exempel ovan så att ledningen fysiskt kan se skillnaderna och jämföra årets fotografering med nästa år?

  VÅGA VÄGRA!

  – Helt rätt anda, fortsätt kämpa för dina åsikter det är ett av våra stora privilegier här i Sverige. Jag hoppas att mina kommentarer ovan gett lite insikt ang. mitt yrke och jag hoppas att ni blir nöjda med årets katalog samt att mor- och farföräldrar uppskattar sina julklappar.

  Ha en fortsatt fantastisk dag!
  MVH
  Yrkesfotografen

  1. Fast hela min poäng är att det…
   1. är skolan som borde ta ansvar och låta folk göra detta på fritiden. Jag har INGET emot privat fotografering av proffs. Toppen med gott om tid att få varje barn att visa sin särart. Alla som har råd får jättegärna njuta av en riktig fotograf med proffsutrustning och kunskap.
   2.det blir sällan bra i skolan pga att arbetet sker under stark tidspress.
   3.det är frivilligt men det blir inte det när det sker i skolan, vilka barn vill stå bredvid och säga att de inte får för att mamma och pappa inte har råd? därav skuldsättningen…

   Kör hårt! Hoppas du får plåta massor med barn för du verkar kunna din sak. Men min förhoppning är att det sker utanför skolan.

 5. Johanna skriver:

  Jag tycker att porträttfotograferingen ska vara frivillig. En del barn och föräldrar vill ha bilder och en del vill inte. Många tar ju så bra bilder så sina barn själva också.

Comments are closed.

LOADING..