Socker, åh socker…

Det har kommit flera böcker om socker den senaste tiden. Bland annat ”Det sötaste vi har”, av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Jag läste boken med skräckblandad förtjusning. Ja, jag visste redan att tillsatt socker inte är särskilt lattjolajban för kroppen. Inte vetemjöl heller, men här sammanställer hon den aktuella forskningen och visar hur det ligger till.

Inte så bra, för en som till exempel älskar kanelbullar med mycket fyllning.

När jag skulle intervjua Ann Fernholm förberedde jag mig på att träffa en dogmatisk renlevnadsmänniska som omedelbart skulle ge mig dåligt samvete. Men tvärtom. I sin familj har hon dragit ner på det tillsatta sockret nästan helt. Inga uppenbara fällor som flingor, läsk, sötade juicer, godis eller halvfabrikat med mycket tillsatser finns kvar. Men är det kalas och barnen vill baka chokladbollar så är det gott och helt ok, men man kan kanske halvera sockret i receptet. Skillnaden blir inte så stor som man tror, sa Ann. Och om de bjuds något sött i andra miljöer än hemma så bråkar hon inte om det, så länge den totala konsumtionen inte blir för stor.

Det gjorde mig glad att höra hennes tänk! Min ovetenskapliga matfilosofi går ut på att äta lagom av allt, oftast hemlagat och ekologiskt när det funkar. Mycket grönt, inte lika mycket rött kött (men det har liksom gått av sig självt att inte köpa blodiga biffar till sex personer varje dag:-) och inte så mycket mjölmat. Men vill vi ha pannkakor på lördagsfrukosten så kan ingen forskning i världen ta död på den glädjen. Vi älskar att baka men om det inte sker varje dag tänker jag njuta av hemkörd äppelpaj med vaniljsås när det bjuds. Socker som ingår i ett vitaminsprängt äpple eller en potatis kommer jag aldrig att säga nej till och det verkar vara det tillsatta sockret som är problemet för västvärlden och den pågående fetmaepedemin.

Allt är giftigt i för stora mängder. Men lite lagom kan det vara alldeles alldeles underbart. Jag får dock dåligt samvete över de enorma mängder godis barnen tryckte i sig som små. Köpte jag de där stora skålarna till dem? Gav jag dem läsk på fredagarna? Hur snabbt tog ketchupen slut egentligen.

Å andra sidan fick de bra mat, för det mesta.

Ps dagens äppelpaj hade en ansenlig mängd tillsatt råsocker. Dagens äppelpaj var magi.

 1. Åh guuuud vad skönt att läsa! Tack, tack, tack! Jag VET att socker är gift, jag VET att det ”bara är att bestämma sig” för att endast inta gröna juicer, raw, eller paleo, men det är ju så trist!? Äppelpaj måste väl ändå få vara okej, och ångestfritt, i alla fall nån gång ibland?

 2. Karin skriver:

  Så självklart och så rätt det du skriver.
  Ändå skulle jag kunna gå över lik för den där godisskålen på bilden.
  Bor i Australien och enda chansen att få vettigt godis (till överpris förstås) är att åka till Ikea, hahaha. Enda positiva med det är väl att det minskat mitt godisintag, men summan av lasterna är väl konstant, eller? ;)

 3. a skriver:

  Jag älskar mat och älskar bak! Jag njuter vid varje tillfälle och gör det ofta, så länge det är balans i allt, så kör jag på det….kram…
  Ps: vad blev det för äppelkaka? nu finns det ju så mkt goda bär=)

 4. Kajsa skriver:

  Ann Fernholm är grym! Jag tycker hon ger en bra bild på hur man som småbarnsförälder ska balansera på ‘rätt’ sida. Ha inte dåligt samvete för det du gav dina barn tidigare, var glad att du har kunskapen nu, det är jag! Däremot så är en stor bov förskolor och skolor, som är tvingade av Livsmedelsverket att följa deras rekommendationer. Där hittar du halvfabrikat med massor av socker och salt som industrin tycker att de behöver smaksätta med (iställer för riktiga råvaror och kryddor). Jag tycker det borde vara nolltolerans mot socker i skolorna, min dotter får så gott som allt sitt sockerintag därifrån. För jäkligt, är vad det är! Du som har ett debattprogram som går på bra tid i veckan, bjud in Ann dit! Vi behöver alla höra hennes sunda inställning!

Comments are closed.

LOADING..