Två pappor och en mamma!

Tänk dig att ha levt tillsammans med din partner i nästan femton år. Att ni har fyra barn ihop och livet flyter på. Ibland går det upp, ibland ner i äktenskapet men ni strävar på och är ändå rätt säkra på att ni vill leva tillsammans resten av livet.

Då börjar det plötsligt en ny kille på jobbet och ni blir väldigt goda vänner med honom, både du och din partner. Han trivs i ert sällskap. Ni i hans. Ni umgås och åker på semester allesammans. Den nya killens fru är också med även om hon känner sig lite utanför. Hon känner sig utanför därför det som håller på att växa fram är en relation där tre vuxna älskar varandra och vill leva tillsammans.

Det hände på riktigt i Strömsund mellan Erik, Linda och Hampus som alla är i trettioårsåldern. Idag bor de i ett gemensamt hus och tar hand om de fem barnen samt jobbar ihop. Ett helt vanligt liv, bara det att dubbelsängen är en tredjedel större.

Men det tog ett tag att komma dit. Som de flesta andra var de djupt rotade i idén att en familj ska bestå av två vuxna människor, en mamma och en pappa. Normen i allt från äktenskapslagstiftning till hotellbokningar och familjepaket på Gröna lund är två. Inte minst blir det problem om man vill skaffa barn. Linda, Hampus och Erik kan tänka sig att bli föräldrar tillsammans. Men kan alla vara föräldralediga? Och vem får kalla sig pappa?  Får man leva tre?

Det är ingen lätt resa att bryta de mest konservativa föreställningar om familjen. Alla tre har fått betala ett pris. Erik har ingen kontakt med sina föräldrar idag, men som han skriver:

”Jag känner att jag vill visa att man ej ska bli trampad på, man får ha känslor för vem som helst, det finns ingen annan som kan styra, man ska stå upp för det man tror på.”

I morgon träffar ni dem i mitt program dit de har bestämt sig för att komma som första gemensamma tv-intervju för att göra det lättare för andra som vågar välja annorlunda. Dessutom Rickard Söderberg och Fredrick Federley.  Missa inte! TV4 21.00 tisdag.

LOADING..