Potatisgratäng – bara 4 ingredienser

jessica-frej

Idag var jag på nyhetsmorgon och fick chansen att visa hur man gör världens absolut godaste potatisgratäng. Man behöver bara 4 saker.

Potatis

Grädde

Vitlök

Salt

Och vatten med det har man ju oftast i kranen hemma. Det är två grejer som är extremt viktiga för att få till en krämig gratäng och det är 1 att man använder sig av mjölig potatis. JÄTTEVIKTIGT. Så memorera det, gratäng = mjölig potatis. Nummer 2, använd vispgrädde för det blir absolut godast och ger allra bäst krämighet. Här har jag skrivit om fördelarna med vispgrädde. 

Sen är det bara köra, potatisgratäng är lika lätt att laga till en person som till 20 så det är alltid tid för gratäng. Mvh gratängälskaren nummer 1.

jessica-frej-nyhetsmorgon

potatisgrata%cc%88ng-jessica-frej

 

POTATISGRATÄNG RECEPT

4 port (eller 1 superhungrig Jessica efter sändning :D)

800 g mjölig potatis
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
2 dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis.
Skiva tunt och lägg i en ugnsfast form
Skala och pressa eller riv vitlöken ner i en skål.
Häll på salt, grädde och vatten.
Rör om.
Häll blandningen över potatisen.
Grädda i 40 minuten på 200 grader.

  1. Hej! Kan man göra gratängen dagen innan o värma upp den när man ska äta den? Blir den lika bra som nybakad? Om ja, vilken värme ska man ha i ugnen då?
    Tacksam för svar!

    1. Hej Charlotte!
      Det kan man göra men det blir inte lika bra, den blir godast nygjord.
      Om du ska värma den skulle jag ha ca 150 grader i ugnen och sen tar det nog 20-30 minuter.

  2. Sara skriver:

    Varför har du vatten i gratängen och inte bara vispgrädde?

    1. Hej Sara!
      Helt enkelt för att jag inte tycker att det blir gott med bara vispgrädde:)
      Det blir i mitt tycke för tjockt och tungt.
      Ha en fin dag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..