Tårtbotten glutenfri -enkelt recept

Den här tårtbotten är jättelätt att lyckas med och passar till alla typer av gräddtårtor.

Den här tårtan bakade jag till en födelsedagstjej som önskade sig en sommartårta. I vanliga fall skulle jag inte göra en tårta med färska bär i Januari men på sin födelsedag får man bestämma själv. Tårtfyllningar som passar vintertid är äpple & kanel, frysta bär, choklad, citrusfrukter eller sylt. Eller min Prins Alexandertårta, den är helt underbar!

glutenfri tartbotten

Recept glutenfri tårtbotten

Blir en tårta till ca 10 personer.

4 ägg
180 g socker (2 dl)
150 g potatismjöl (2 dl)
1 ½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5 minuter med elvisp
Vispa i potatismjöl och bakpulver.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform.
Smöra pappret och kanterna på formen.
Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och sänk värmen i ugnen till 175 grader grädda i 175 grader i 35 minuter.
Låt svalna och skär sen i tre delar och skapa valfri tårta.

Varför ska ugnen först vara på 200 grader och sen 175?

-jo för att när man öppnar luckan så smiter massor med värme ut, så ett litet trick är att alltid ha värmen på 25 grader mer och sen sänka när man att sitt bakverk i ugnen. 

Recept på egen vaniljkräm hittar du här.

  1. Ulla skriver:

    Funderar på var i ugnen tårtan ska gräddas? Längst ner? Mitten? Mittemellan längst ner och mitten?

  2. Emelie skriver:

    Tusen tack för ett kanonbra recept!
    Jag har en dotter som inte tål gluten och vi lyckas med denna tårtbotten varje gång!
    Vispar man ägg och socker länge, försiktigt blanda ner mjöl och bakpulverblandningen (alltså inte med elvisp utan med en visp) och inte för stor form utan max 22 cm blir den perfekt.

  3. Hej! Kan jag följa samma recept samt tid i ugnen om jag använder en springform på 24cm? Vi är rätt många
    Tacksam för svar

  4. Monika skriver:

    Hej!
    Jag testade detta recept för någon vecka sen (läste det någon annanstans). Det blev inte alls bra.
    Dels så ”jäste” inte tårtan, utan jag fick baka flera stycken. De blev för tjocka, men för tunna för att dela. Sen blev de också hårda/torra. Inte så att den blev oätlig, men inte alls tillräckligt mjuk och fluffig.
    Ändå öste jag i både grädde och vaniljkräm emellan.
    Vad kan jag ha gjort för fel? Jag ser i andra recept att man bara har 1 dl potatismjöl. Kan 2 dl ha varit för mycket?
    Tack för tips!

    1. Hej Monika!
      Vad tråkigt, det här receptet har jag haft i över 10 år så jag vet att det fungerar.
      Men något blev tokigt när du bakade hör jag. Det är oerhört viktigt att man vispar ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp så det blir väldigt luftigt och krämigt. Sen snabbt i med potatismjöl och bakpulver och grädda direkt.

      Allra bäst blir det om man väger ingredienserna. Kan det vara så att bakpulvret hade gått ut?
      Sen får den inte gräddas för länge, när botten är klar så låt den svalna och plasta sen in tills du ska göra tårtan.

      Hoppas det här var till lite hjälp, svårt att guida när man inte var med och bakade och kan se var det gick snett:)
      Ha ne fin dag!

    1. Jessica skriver:

      Det här receptet är kanon. Det blev en jättefin och hög tårtbotten.
      Väldigt viktigt för att inte misslyckas är som sagt att vispa ägg och socker super pösigt och sen försiktigt röra i mjöl och bakpulver.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..