Tomatsoppa med ugnsbakade tomater

Jag älskar tomater. Nästan lika mycket som jag älskar potatis. Nu är det äntligen tomatsäsong och man kan passa på att frossa i det hela tiden. Så underbart. Bland det godaste som finns är tycker jag att ugnsrosta tomater och använda som smaksättning i soppor, sallader, dressingar och på bröd.

tomater
ungstomater
tomat

Ugnsrostade tomater

Tid: 90 min

400 g små tomater, gärna i olika färger.
10 vitlöksklyftor
1 dl grovt hackad basilika och timjan
1 dl olivolja
1 tsk salt

Sätt ugnen på 100 g.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en form eller på en plåt.
Krossa vitlöksklyftorna med sidan av en kniv och lägg dem tillsammans med örterna runt och på tomaterna.
Ringla över oljan och saltet.
Baka tomaterna i ugnen i ca 1 ½ timme tills de är genommjuka men ändå håller ihop.
Förvara tomaterna med örter och vitlök i en ren glasburk med lock, täckta med olivolja.

 

tomatrecept
tomatsoppa

Världens enklaste tomatsoppa

Tid: 10 minuter
4 port.

2 burkar hela skalade tomater, gärna San Marzanotomater
2 dl ugnsrostade tomater samt örter och vitlöksklyftor därtill (se ovan)
1 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar

Passera alla ingredienser genom en sil. (Mixa inte dem då en viss bitterhet sitter i tomatkärnorna och den frigörs när man mixar dem.)
Ät soppan varm, ljummen eller kall,
Toppa med en god olivolja, riven parmesan och färska örter och servera med rostat bröd.

rostadetomater

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..