Den godaste kräftsoppan någonsin!

5244

Kräftsoppa

Lite pyssel men verkligen inte svårt att göra egen fond. Det här är på riktigt en av de godaste sopporna jag någonsin lagat så tycker helt klart att det i detta fallet är värt tiden.

Tid: 30 minuter + 60 minuter för fonden
4 port.

Kräftfond
250 g kräftskal (skal från 4-6 kräftskal)
2 morötter
1 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1/2 dl tomatpuré
1 tsk dillfrön
1/2 tsk paprikapulver
2 lagerblad
4 dl vitt vin
5 dl vatten

Soppan
Kräftfonden.
3 dl vispgrädde
1/2 dl konjak
1 tsk salt
1-2 krm cayennepeppar
2 dillkvistar till garnering

Skala kräftorna, spara köttet i kylen och skalen till fonden.
Sätt ugnen på 250 grader grill effekt
Rosta skalen i 7 minuter på en plåt.
Skala undertiden morötter, fänkål, lök och vitlök och dela sen ner i kuber.
Fräs grönsakerna i 5 minuter i smör i en stor kastrull.
Tillsätt tomatpuré, dillfrön och paprikapulver och låt fräsa en minut till.
Addera lagerblad, vitt vin, kräftskal och vatten.
Koka upp, skumma av och sjud i cirka 15 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och låt dra i en timme.
Sila av skalen och grönsaker.
Koka upp.
Tillsätt grädde, salt, konjak och cayennepeppar.
Sjud 5 min.
Fördela köttet från kräftorna i 4 skålar.
Toppa med soppan och finhackad dill.
Servera!

Foto Lina Eidenberg Adamo

  1. De där rostade skalen som sen aldrig blandas ner i soppan är väl lite som att koka soppa på en spik. :-)

    Jo, jag var tillräckligt rebellisk att själv avgöra att de nog skulle med.

    1. Haha bra Mathias och tack! Nu har jag uppdaterat :)

  2. Åh, så gott det ser ut!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..