Lenbakad lax med dillpotatis och citron & basilikasås

Lenbakad lax med en smakrik basilikasås är verkligen underbar sommarmat som är lätt att lyckas med. Om man vill kan man också baka laxen i foliépaket på grillen, så gör jag då vi är ute och seglar till midsommar.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Bakad lax

Tid: 40 min

800 g laxfilé
½ tsk salt
1 citron
Lite olivolja

Sätt ugnen på 175 grader.
Bred ut en generös bit folie och ringla över lite olivolja.
Lägg laxen på oljan med skinnsidan nedåt.
Strö salt på laxen.
Skiva citronen och lägg på laxen.
Stäng foliépaketet.
Baka i ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut och låt vila ca 10 minuter.

Basilikasås

2 dl creme fraiche
½ vatten
1 citron saft och finrivet skal
1 kruka basilika
1 msk grov dijonsenap

Blanda ihop och mixa till en slät ljusgrön sås.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Dillpotatis

Tid: 25 min

1 kg färskpotatis
vatten
salt (2 tsk per liter vatten)
1 dillkvist till kokning
1 knippe dill till servering
3 msk smör
1 tsk flingsalt

Skrubba potatisen ren.
Lägg potatisen i en kastrull och häll på vatten, salt och dill.
Koka upp och låt koka i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk hela vägen igenom.

Alternativ om man har en långsam spis så är det bättre att, koka först upp vattnet.
Salta och tillsätt potatis och dill.
Koka i 15-20 minuter så den är mjuk hela vägen igenom.
Medan potatisen kokar finhacka dillen och smält smöret.
Blanda den nykokta potatisen med finhackad dill, smör och flingsalt.
Servera!

Dryckestips! Jag dricker gärna öl till det här, nu finns en ny hantverksmässigt gjord svensk och glutenfri öl tillverkad i Värmland (hurra!). Ljus lager med tydlig beska, lite örter och rostat bröd.

Vitt vin passar också bra till, här är en favorit med smak av sommar! Allt från nässlor, till krusbär och lime. Servera riktigt kall.

 

 

LOADING..