Sallad Nicoise

Sommarsallden nummer 1! Finns kanske inget bättre än en solig uteservering, ett glas krispigt vitt vin, någon kär vän och en sallad Nicoise, allra helst så ska det vara 30 grader varmt och så ska man ha en fladdrig klänning i linne och en alldeles för stor hatt och solglasögon man inte har råd med.
Det finns hur många versioner av den här salladen som helst, så här gör jag min, är jag extra hungrig lägger jag till kokt, kall färsk potatis.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Sallad Nicoise

Tid: 20 min
4 port.

4 ägg
2 msk rödvinsvinäger
½ vitlöksklyfta
1 färsk rödlök
400 g vit tonfiskfilé, miljömärkt
Salt
Lite olja att steka i
4 msk smakrik olivolja
150 g blandad sallad
4 msk kapris (eller en handfull oliver)
10 körsbärstomater

Koka äggen, de ska inte vara hårda, inte heller lösa utan precis mitt emellan. Hos mig tar det ca 8-9 minuter med kylskåpskallt ägg strl M. Jag lägger i ägget när vattnet kokar.
Finhacka rödlöken och vitlöken och lägg den i en salladsskål eller på ett fat.
Häll på rödvinsvinägern och låt så och dra fem minuter.
Hetta upp en stekpanna rejält.
Salta tonfisken.
Stek tonfisken någon minut på varje sida så den får yta men är så i mitten.
Låt vila ett par minuter på en skärbräda.
Dela tomaterna.
Häll olivolja i fatet med vinäger och lök.
Lägg till salladen, kapris och delade körsbärstomater.
Blanda om.
Skala och dela äggen och lägg ovanpå.
Bryt över tonfisken.
Servera.

Dryckestips: Stoneleigh
Somrig frisk riesling som jag gillar iskallt, den lilla sötman som finns passar bra till den här smakrika salladen.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

  1. M skriver:

    Bra sommarfavorit! Men ditt recept är ingen äkta Nicoise! Äggen ska definitivt vara hårdkokta. Haricouverts, sardeller, kokt potatis ett måste! stora tomater! Burktonfisk.

    1. Hej M! Jag gör alltid min tolkning och på just Nicoise finns tusentals versioner. Men ska förtydliga att det är min tolkning och ingen annans. Tack :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..