Varmrökt lax med krämig dijonpotatissallad

Min bästa snabbmat på sommaren är verkligen varmrökt lax, hållbart, supergott, festligt och så tar det noll tid att laga. Kan inte bli bättre! En potatissallad med mycket smak är lätt att svänga ihop och går inte ens att jämföra med de man köper färdig. Har man kokt potatis över så tar den här rätten bara minuter att svänga ihop.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Varmrökt lax med krämig dijonpotatissallad

Tid: 10 minuter
4 port.

1 kg kokt avsvalnad färskpotatis
1 dl majonäs
1 dl crème fraîche
1 dl finhackad gräslök
½ dl finhackad dill
2 msk grov dijonsenap
1 msk sötstarksenap
600 g varmrökt lax

Rör samman majonnäs, creme fraiche, gräslök, dill och senap till en sås i en stor skål.
Dela den kokta potatisen på mitten eller i 4 delar beroende på storlek och lägg i skålen.
Blanda om och så är salladen klar!
Servera med den varmrökta laxen som du bryter över salladen.

Tips! Grovhackade pistagenötter och babyspenat är också jättegott att ha i potatissalladen.

Överkurs – hemgjord majonnäs

Jag gör sällan hemgjord majonnäs men det är roligt att göra det, och alltid bra att veta hur om man inte har färdig hemma.

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
2 dl neutral rapsolja

Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning tills all olja är i och du har en tjock krämig majonnäs.
Klart!

Dryckestips: Les Ormeteaux En viss sötma i rosévinet passar bra till den rökta laxen med potatissalladen som också har lite sött i sig från senapen.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..