Renskavsgryta med lingon

Att koka en gryta på just renskav är perfekt då den ger maten massor med smak och blir klart på nolltid. Vad som är viktigt att tänka på är att steka köttet innan man lagar själva grytan så att det får yta. Att ha svartvinbärssaft i såsen ger fyllighet, så man ska inte vara rädd för lite sötma i maten, och lingon är ett jättebra bär i matlagningen då de är syrligt precis som citroner.

2

Renskavsgryta med lingon

4 port.
Tid: 30 min

480 g renskav (2 pkt)
Smör att steka i
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl vatten el mjölk
2 msk koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk koncentrerad oxfond
2 krm salt
2 krm vitpeppar
Ev 2 msk maizena redning eller likande
1 ½ dl lingon
½ dl finhackad persilja eller timjan
Kokt potatis till servering

Låt renskaven tina om den är fryst.
Stek renskaven på hög värme i smör så den får bra stekyta.
Ta två trägafflar eller dylikt och dra isär i lagom stora bitar medan du steker.
Strimla lök och viktlök och låt den steka med några minuter.
Häll i övriga ingredienser utom redning, lingon och örter.
Låt puttra under lock i 20 minuter.
Red grytan om du vill ha den tjockare med 2 msk maizenaredning som får koka med några minuter.
Addera lingon och rör om.
Dekorera med finhackad persilja eller timjan.
Servera med kokt potatis.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..