Kålpudding

Det är lite tidskrävande att göra kålpudding men det är verkligen värt all tid och det är inte alls svårt. Det här är husman när det är som bäst tycker jag!

2 5

Kålpudding

4 port.

Ris: 5 min + 40 min
Kålpuddingen: 20 min + 45 min.

1 dl grötris
4 dl vatten
1 krm salt
1 vitkålshuvud á 800 g
25 g smör + lite att smörja formen med
2 dl vatten
3 msk mörk sirap
3 msk ljus soja
2 st ägg
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk vitpeppar
1 tsk kryddpeppar
1 msk lökpulver
1 tsk salt
800 g blandfärs

Koka upp riset i 4 dl vatten och 1 krm salt.
Sänk till lägsta värmen och låt stå och svälla i 40 min.
Hacka kålhuvudet, skär bort den hårda stocken.
Smält smör i en stor stekpanna.
Lägg i kålen och vatten, låt vattnet koka bort och bryn sen kålen lätt.
Rör om så att kålen inte bränns.
Ringla över sirap och soja. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
Blanda blandfärs med det kokta ris, fond, ägg, grädde, peppar, lökpulver, kryddpeppar och salt.
Lägg färsen i botten på en smord form.
Lägg kålen ovanpå.
Grädda i ca 45 minuter, 175°C.
Låt svalna ca 20 min innan servering så är den lättare att skära upp.

Gräddsås
2 dl grädde
1 dl vatten
1/2 msk maizena
1 msk kalvfond
1 msk cognac

Blanda ihop och koka upp.
Låt småkoka några minuter till en bra konsistens.
Servera med kålpuddingen.

Lingon
2 dl färska eller tinade lingon

Jag gillar lingonen råa, de tillför en härlig syrlighet till rätten.
Blir det för syrligt för dig så rör ihop dem med lite socker.

Till kålpuddingen passar det fint med ett kryddigt och mustigt rödvin. Exempelvis den här Italienaren med inslag av kryddnejlika och blåbär.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..