Förrätter till nyårsmenyn!


Detta kan man göra på många sätt, efter tycke, smak och plånbok. När du handlar till din bricka i charkdisken så be att få smaka innan du köper så att du får med dig just dina favoriter. Du kan välja att göra denna enkel eller mer avancerad beroende på hur mycket du gör själv eller vad du köper färdigt. Kom ihåg att det aldrig är roligt att vara helt slut när festen börjar så var lagom ambitiös.

newyearsIMG_0132

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blandad charkbricka

6 port.
tid: 15 min.

150 g blandade charkuterier (olika sorters salami, lufttorkad skinka etc.)
150 g god lagrad ost i kuber exempelvis Graviera, Manchego eller liknande
150 g oliver
1 ask färskost, gärna hemgjord
Vindruvor
Physalis
Olivolja
Kex eller färskt bröd

Lägg upp allt på en stor skärbräda eller en fin bricka.
Ställ fram en hög med små tallrikar och en hög med gafflar, sen är det bara för alla att förse sig.
Det här äts med fördel stående med ett glas champagne i handen.

Dryckestips: Alice Bardot
En fruktig champagne för under 200 kr är perfekt att starta nyårskvällen med.

Tips! Medan ni äter antipasto kan ni laga resten av menyn tillsammans, eller som jag gillar att göra hemma hos mig; servera gästerna detta och sen laga resten till ljudet av deras småprat och skratt. Det är härligt om den här middagen får ta tid att laga och lång tid att äta och njuta av.

Imponera med hemgjord färskost (det är mycket lättare än man tror)

Tid: 20 min + avrinningstid.

1 l yoghurt
3 dl gräddfil
Blandade färska kryddor

Blanda yoghurt och gräddfil i en kastrull.
Låt sjuda på låg värme i 15 min och avbryt när det når 45-50 grader, om du inte har termometer tänk varmare än fingervarmt men ändå så man fixar det utan att bränna sig.
Häll upp blandningen i en silduk eller i ett kaffefilter och låt stå och rinna av i kylskåp i minst åtta timmar.
Hacka örterna.
Forma färskosten till en boll med händerna.
Rulla bollen i de hackade örterna.
Servera.

LOADING..