Fredagsmys deluxe – Smashed hamburgare!

Såhär gillar jag mina burgare, ingen sallad eller grönsaker som kyler ner burgaren och gör den svåräten. De får vara på sidan i så fall. Jag vill bara ha kött med riktigt bra stekyta, smältost, smörstekt bröd, kanske lite lök och på sin höjd en god dipp!

hamburgare

Foto Lina Eidenberg Adamo

Smashed hamburgare med hemgjorda sötpotatis fries och bearnaise dipp

Tid: 30 min (burgare och dipp)
4 port.

Burgarna
800 g nötfärs
1 tsk salt
Smör att steka i
Skivad ost, gärna ”hamburgerost”
4 hamburger bröd eller 8 skivor rostbröd
Amerikansk senap
Ketchup
Ev lite av bearnaisedippen och tunt skivad rödlök

Dela färsen i 8 bitar.
Forma försiktigt till 8 bollar, arbeta inte färsen utan håll den luftig.
Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt.
Lägg i en klick smör.
Lägg i bollarna ett par åt gången.
Tryck till så de blir platta med en stekspade.
Salta.
Stek 3-4 minuter på varje sida.
När den börjar bli klar lägg osten ovanpå så den smälter lite.
Stek bröden också i smör så de blir frasiga.

Bearnaisedipp
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 msk dragonvinäger (går bra med vitvins också!)
2 dl neutral rapsolja
2 krm salt
1 krm peppar
1 tsk dragon

Vispa ihop äggulor, dijonsenap och vinäger.
Addera oljan droppvis under vispning tills all olja är i.
Addera övriga ingredienser.
Servera!

Sötpotatispommes
Tid: 20 min skala skiva + 1 timme i vatten
Tid att fritera

800 g sötpotatis
3/4 dl majsstärkelse
Olja att fritera i
Salt

Skala potatisen potatisen.
Skär potatisen i ca 1 cm tjocka stavar och låt ligga i kallt vatten i 1 timme, gärna längre.
Häll av vattnet och låt potatisen torka på en ren kökshandduk.
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 150° eller i en fritös.
Fritera potatisen i omgångar i ca 5 minuter.
Ta upp och låt svalna på papper.
Pudra över/vänd potatisen i majsstärkelse
Höj värmen på oljan till 180° fritera en gång till så potatisen blir krispig.
Servera genast!

GENVÄG! – Nu finns sötpotatis fries i frysdisken, bara att värma i ugnen. YEY!

hamburgare

Foto Lina Eidenberg Adamo

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..