Därför gjorde vi KUB

För mig har det varit en självklarhet att göra KUB enda sedan jag plussade. Jag ville veta att bebisen mådde bra inne i magen och kunde omöjligt vänta med det beskedet till vecka 18 eller 20. KUB är ett kombinerat ultraljud och blodprov där man mäter sannolikheten för att fostret har Downs syndrom.
För någon vecka sen fick jag panik och fick för mig att hjärtat inte slog på bebisen. Hur skulle jag kunna veta om det gjorde det? Jag har ju inte känt bebisen i magen, och det enda som visar säkert att jag är gravid var graviditetstestet som jag gjorde för längesen. Jag lugnade mig och tog i alla fall en dag i taget.

Ett tips till er som ska göra KUB. Kom inte till barnmorskan ”i god tid innan”. Vi satt i väntrummet i max tio minuter, men det kändes som en evighet. Jag hade nervösutlag hela vägen upp på halsen innan det var dags att gå in.
Väl inne var barnmorskan trevlig, men lite barsk. Jag kan tänka mig att hon är bra att ha när man ska föda barn. Det var liksom inget gullegull alls. Bara informativt och ”såhär är det”.

Sekunderna innan jag fick se vår lilla bebis på montern var olidliga. När vi väl såg bebisen utbrast Ibbe: ”Så det ÄR något där?” Barnsmorskan svarade: ”Ja, men det är väl klart att det är” Som den mest självklara saken i världen. Jag fick se det lilla lilla hjärtat picka i något som såg ut som bebisen mage. Vilken lättnad! Både mina och Ibbes ögon var helt tårfyllda. Det här är det mest magiska och fanstastiska men också overkligaste jag har varit med om.

Barnmorskan vände och vred på munstycket så att hon såg bebisen i olika vinklar. Jag såg ju knappt skillnad på ben och armar. Hon tog olika mått och räknade sedan ut vår sannolikhetssiffra. Vi fick siffran 1 på 1880. Om siffran är 1 på 200 erbjuds man att gå vidare med fostervattenprov. Hon sa att vi har väldigt låg risk för Downs syndrom. Även om jg hela tiden har känt på mig att det skulle vara så, släppte en sten från mitt bröst. Jag har en frisk liten bebis i magen. Är det någon mer som är gravid som läser min blogg? Vilken vecka är ni i? Gjorde ni KUB? Varför? Varför inte? Har ni ångrat att ni gjorde det? Jag förstår som sagt inte hur man står ut med att inte veta att bebisen mår bra fram till vecka 18. Jag tycker att det borde införas ett tidigt ultraljud för alla, med eller utan KUB, det spelar ingen roll.

På söndag går jag in i vecka 14. I kväll ska jag skriva om hur det var när vi plussade. Ibbe var måttligt road till en början… men mer om det ikväll!

bild_11_546ddb98ddf2b301c8b40aa5

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..