Jag måste göra en glukosbelastning

Det är mycket nu… I och med att bm och läkaren trodde att bebisen är stor så ska jag göra en glukosbelastning för att utreda om jag har fått graviditetsdiabetes. Jag vill verkligen verkligen inte ha diabetes. Vem vill ha det för övrigt? Det känns inte alls kul.

Är det någon av er som har gjort en glukosbelastning? Hur var det? Läkaren sa att det går ut på att man gör ett blodprov, dricker ett glas outspädd citronsaft och sedan gör ytterligare ett blodprov…
Försvinner graviditetsdiabetesen när man har fött? Eller hur fungerar det? Jag har inte fått någon tid för det här än, men antar att det kommer en kallelse inom kort. Jag vet att allt alltid kan vara värre, men just nu känns det lite kämpigt att vara jag.

Skärmavbild 2015-04-15 kl. 21.11.57

Älskade lilla tjej. Kom ut till mamma & pappa snart!

 1. Linda skriver:

  Hej Jessica!
  Jag gjorde sockerbelastning två gånger under min graviditet, en i början och en nån gång efter v25. Jag har ju tyvärr inget positivt att säga om detta. Jag blev jättedålig. Kom fastande, tog blodprov och fick sen dricka nån sockerlösning som enbart smakade artificiellt socker och sen fick jag vänta två timmar innan nytt blodprov togs. Jag mådde så sjukt illa och när jag kom hem kräktes jag en massa och sen blev jag sängliggandes resten av dagen. Jag mådde även dåligt hela graviditeten med illamående och kräkningar ända fram till förlossningen, men jag fick veta att alla reagerar olika på dessa tester. Jag hade och fick inte diabetes under min graviditet. Vet de som blivit av med det efter förlossningen och andra har fått diabetes som de får leva med resten av livet.

 2. Vännen så jobbigt! Hoppas verkligen du inte har graviditetsdiabetes. Jag gjorde sån koll och det var äckligt men gick ändå helt okej. det är ovanligt att diabetesen inte försvinner när bebisen föds men det kan hända. Försök dock ta en sak i taget. Först testet och så hoppas vi på BRA svar! Peppkramar

 3. Elma skriver:

  Hej fina Jessica!

  Du ska inte oroa dig , allting kommer gå galant , ja brukar säga så här i efterhand till mina närmaste , så fort man får reda på att man är preggo så har man något ansvar något att oroa sig för. Det börjar när man får reda på de o kommer aldrig någonsin sluta ,.. Även fast att dom sen flyttar hemifrån. Ja har en son på snart 2år va skitnervös varje gång hos bm, grät masssoor för att hon en gång sa att magen inte växt något på 1 månad o att ja va tvungen art gå på rul. Sen sa hon här har du tiden hejdå. Förstå va rädd ja va. Ut kom iallafall en liten prutt på 3590kg o magen va jätte liten. 9 månaders mage men liten som 4! Kram de kommer gå bra<3

 4. Jennie skriver:

  Hej! Jag hade graviditetsdiabetes med min dotter. Jag slutade äta kolhydrater och socker så jag slapp insulin. Det var en väldigt jobbig tid men man kan inte tänka på sig själv i en sådan situation. Jag fick diabetesen för jag har det genetiskt i min familj. Både jag och min dotter är nu helt fria från diabetesen. Min dotter blev väldigt noga övervakad de två första dygnen på sjukhuset.
  Hoppas du slipper graviditetsdiabetesen!
  Ha det gott

 5. Sofia skriver:

  Hej. Grattis till graviditeten lite såhär i efterhand 🙂
  Här i Östergötland får alla gravida göra glukosbelastningen vid 2 tillfällen om man har ett BMI som är över nån viss gräns. Jag gjorde mitt första i vecka 12 (andra gör man i v.29)
  Jag lider av extremt graviditetsillamående så för mig var glukosbelastningen hemsk. Här i Linköping får man inte äta eller dricka något (inte ens vatten) efter kl 22 kvällen innan. Sedan ska man ta sig till Kvinnohälsan runt på 08.00 på fastande mage (viktigt att man inte promenerat dit heller tydligen utan kroppen ska vara i ett utvilat läge) Väl där gör de ett stick i fingret. Sen dricker man sockerlösningen som smakar riktigt äckligt tyvärr, som kemikalier och citron. Trögflytande är det också, så för den känslige är det inte helt enkelt att få ner vätskan även om det inte är så mycket. Sen sitter man på en bänk rakt upp och ner i 2 timmar, tills man gör ett nytt stick i fingret och får svar direkt hur det ser ut. Viktigt är att man under tiden som kroppen bearbetar sockerlösningen inte aktiverar sig med en promenad eller så. Verkar vara lite olika från län till län.
  Tips är att vänta med att läsa bloggar, lyssna på poddar och så vidare så du har lite att göra under tiden som du väntar 🙂 Kommer gå jättebra. Ha det gott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..