Amma eller inte amma?

Jag har ju funderat en hel del över amning, och förut kände jag en obehagskänsla över amningen. Ja, det är helt naturligt, men jag har en liten fobi för bröstmjölk så för mig har tanken av att en liten bebis ska suga bröstmjölk ur mina bröst äcklat mig lite. Men ju mer förlossningen närmar sig så har jag slutat känna oro och smått äckel för det. Jag hoppas och tror att det kommer komma helt naturligt för mig när min lilla tjej väl är ute. Att jag inte ens kommer tänka ”bröstmjölk, äckligt, fy”. Hur gjorde ni med amning? Är det fler än jag som tycker att just bröstmjölk är lite obehagligt?

y-oNbrKJ_nVZs.480x360
Man kanske blir helt hooked på amning och ammar lika länge som Catelyns syster i Game of thrones?

 1. Hej!
  Jag heter Tomas Johansson och är frilansjournalist. Jag producerar bland annat podcasts för vårdportalen Wacano och har gjort ett program som kan intressera föräldrar och blivande föräldrar. Det är ett samtal med forskaren Sofia Zwedberg på KI och handlar om amningens positiva fördelar. Jag testar henne också på vad som är fakta respektive myter. Såsom att barn som ammas kan bli mer intelligenta, vilket faktiskt visat sig sant, eftersom fettsyrorna i bröstmjölken påverkar hjärnans utveckling positivt.

  Vi ser gärna att programmet sprids, så länka gärna till det eller bädda in det i er plattform. Det också helt ok att göra en re write på programmet så länge källan uppges.

  https://wacano.se/amningens-positiva-halsoeffekter

  Med vänliga hälsningar

  Tomas Johansson

 2. Elin skriver:

  Jag har en dotter på 5 veckor. När jag var gravid så var jag väldigt positiv till att amma, minst 6mån. Såg fram emot det och hur mysigt och bekvämt det skulle vara.. Tills hon låg där och försökte och försökte och aldrig fick nåt tag, BB sköterskan kom med amningsnapp på en gång och då funkade det, ett tag.. sen började hon krångla och riva bort amningsnappen hela tiden så att både hon och jag blev frustrerade heeeela tiden.. Började ge ersättning lite då och då när hon var 3 veckor och nu äter hon enbart ersättning sen några dagar och vi är nöjda och glada hela familjen. Den där mysighetskänslan hade jag väl några gånger första veckan men efter det så blev det bara ångestkänslor så fort hon ville äta. Håller tummarna för att det funkar bra med amningen för dig, för om det funkar så är det ju toppen! 🙂

 3. jag valde att pumpamma. Hyrde en pump från BB och hälde mjölken på flaska. Kan rekommenderas! Ni båda kan mata och bebisen får bröstmjölk 🙂

 4. Lisa B skriver:

  Jag har aldrig haft en fobi eller så. Men är väldigt privat med min kropp. Bara min mam har sett mig naken, jag byter inte ens om på gymmet! Så amning kändes äckligt och helt fel för mig. Hur skulle jag kunna dra fram ett bröst inför min svärfar? Eller på stan?! Men så föddes han i söndags och allt är så naturligt. Vi var kvar på bb ett par dagar för stt verkligen veta att han blev mätt av amningen. Och nu tycker jag att det är det mysigaste av allt med att ha vår son. Hans lilla mjölkiga ansikte är se bedårande att kärleken spritter omkring i hela kroppen på mig! Hade aldrig trott detta!! Hoppas du kommer bli bekväm med det du bestämmer dig för är rätt för er. Ingen Anna ska få pressa på en vad man borde göra. Detta är ditt beslut. Lycka till.

 5. EM skriver:

  Bra inlägg men måste få säga mitt. Amningen är det bästa för våra barn, så så länge det funkar tycker jag det är en självklarhet att amma. Får man inte igång det så är det ju tråkigt men ändå varför vara egoistisk och inte göra det om man kan? ( men håller med ville också sluta pga smärta innan tuttarna vant sig ) men alla är vi ju olika och tur är väl ändå det. Man vill ju ge sitt barn det bästa möjliga. Hoppas dom där ”äckel” känslorna försvinner för dig och att allt går bra

  1. Egoistisk?! Jag hade bestämt innan bebis kom att jag inte ville amma. Fick panikattack av bara tanken. Är jag ego då för att jag väljer ersättning? Jag kunde amma men valde bort det. För att jag skulle må bra och inte lida av panikäckelattack!! Sådana som du som gör att mammor skäms om de väljer bort amning.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..