10 saker man inte säger till en gravid

Ja, jag har fått höra flera av dessa kommentarer. Ni som sagt det till mig behöver inte ta åt er av den här listan. Jag vet att ni (förhoppningsvis) inte menade någonting illa. Jag förstår mig bara inte på fenomenet att man känner att man har en rättighet (för vissa verkar de känna att det är en skyldighet) att kommentera en gravid kvinnas kropp. Så fort man är gravid är man allmän egendom att kommentera hur som helst. Det här är iaf 10 saker som jag inte uppskattar att höra nu när jag är gravid. Kommentera gärna och fyll på listan med saker som ni har fått höra som gravida.

1. ”Tjenare tjockis!”
– Jag är gravid.

2. ”Är du säker på att det inte är två där inne?”
– Nej, säker kan man ju inte vara efter ett ultraljud. Jag kanske borde göra ett extra??

3. ”Du får inte bli ledsen om du får missfall.”
– Jag tror att jag blir exakt hur ledsen jag vill om jag får missfall.

4. ”Var det planerat?”
– Nej, det var ett misstag? Har du fler intima frågor? Vill du veta hur ofta vi har sex också?

5. ”Får du verkligen äta det där?”
– Nej, tack för att du påminde mig. Jag har ju såklart ingen koll på vad jag får och inte får äta som gravid.

6. ”Du är gravid, inte sjuk!”
– No shit Sherlock.

7. ”När jag såg dig tänkte jag: Oj, ska hon föda idag eller?”
– Nej. Det är fortfarande fyra veckor kvar, tackar som frågar.

8. ”Herregud! Kan magen ens bli större nu?”
– Återkom och fyra veckor så får vi väl se.

9. ”Det ser ut som att du ska sprängas när som helst.”
– Tack!

10. ”Oj oj, nu växer magen. Men det gör rumpan också.”
– Tack…igen!

Spana även in Tvillingmorsans lista över saker man inte ska stressa över som småbarnsförälder.

 1. Jag kan också känna igen mig till väldigt stor del!
  Jag har genom hela ‘synliga’ graviditeten endast fått höra hur tjock jag är, sambons pappa är värst. ”du kan inte göra dethär eller dethär, för du är för tjock” eller ”haha tänk va roligt om hon skulle försöka göra dethär, det skulle inte gå med den magen!!”
  Vad är det som ger någon rätten att säga så?
  Och sambons mamma sa glatt till mig att vår granne och hon pratat om mig och att grannen sagt ”aa jag har ju sett henne ute i trädgården, och nu kan hon väl inte växa mer, för då spricker hon väl!!” jaha… För det första vill jag inte veta om de pratat om mig. För det andra vill jag absolut inte veta vad de sagt, om de nu sagt såna saker. Och för det tredje så säger man väl inte så om någon?
  Jag är bara så trött på att höra hur tjock jag är. Det finns två komplimanger som jag fått under graviditeten. Min sambo är väldigt duktig på att säga hur fin jag är, och vi träffade någon släkting till honom i affären, och hon sa att hon tycker jag ser så pigg och fräsch ut.

  Kul att endast min sambo och en främmande människa är de enda som kunnat kläcka ur sig nåt fint.

  Oj, det finns så mycket mer att berätta om! Men jag trodde inte folk skulle hålla på och verkligen håna mig bara för att jag är gravid, men tydligen.

 2. Lina skriver:

  Åh fy vilken igenkänning… Jag hade jättestor mage under båda mina graviditeter, och fick så mycket kommentarer av mina kollegor att jag började gömma mig, undvika vissa personer, undvika att äta lunch vissa tider när jag visste det var fullt i personalrummet, osv.
  Några kommentarer jag fick:
  ”Hej tjockis!”
  ”Och här kommer magen!”
  ”Är du säker på att det bara är en?”
  ”Herregud vad du är stor!”
  ”Oj oj… Min sons fru ska ha barn en månad innan dig och hennes mage är MYCKET mindre!”
  ”Det måste vara en JÄTTEBEBIS!” (med uppspärrade ögon..)
  ”Åh vad härligt med lite kvinnliga former!” (sagt av manlig kollega samtidigt som han la armen om mig)

  Och så ”favoritkommentaren” av alla, ett år efter förlossningen när jag kämpat för att bli av med envist hull på magen, och det började gå rykten (!!) på jobbet om att jag var gravid igen:
  Kollegan som inför fullsatt matsal la handen på min mage och sa högt:
  ”Åh nu ser jag att det växer!!”
  (Störtade ut ur rummet, gömde mig på toa och storgrät..)

 3. Åh vad många som passar in p0 vad jag fått höra senaste tiden.
  Har även nåt att tillägga, de senaste jag fått höra, ”är man så där tjock?”
  Då hade jag ca 4 veckor kvar.

 4. emmaF skriver:

  vilket sammanträffande, jag och min gravida kompis pratade om detta idag.. just det att alla verkar tro att bara för att man är gravid så tror folk att de har rätt att slänga ur sig vilka kommentarer som helst (i princip) och att främlingar kommer fram och tar på magen…

 5. J skriver:

  ”Men vad liten du är!” – INTE rolig när man är höggravid och har ont i hela kroppen och aldrig får sitta för att man inte är tillräckligt tjock enligt andra. Under mina två graviditeter där jag frekvent busspendlat så har jag fått sitta 2 ggr under hela tiden när bussar varit fullsatta. Människors inställning till hur man SKA se ut som höggravid gör att andra inte velat behandla mig som en trots smärtor när jag varit som störst.

  ”Jag tycker absolut inte att du ska springa med den där magen!” – Som om jag inte vet vad kroppen klarar och inte klarar av när allt känns in i minsta detalj.

  ”Det blir säkert en pojkmage för så ser magarna ut!” – Tänk så många gånger jag hörde det (alltid!) under förra graviditeten och ut kom en TJEJ. Tjena snopp-fixerade människor liksom för könet är ju såååå himla viktigt! *stolpskott*

  Eller som förra schemaläggarens kommentar på förra jobbet när jag sa att jag ville jobba fler timmar (var deltidsanställd) ”Men du är ju gravid!” (underförstått: ta det luuugnt).
  5 ggr det sagt rätt i nyllet och jag gav upp tjatet och sa slutligen att ungen inte kommer ploppa ut mellan benen bara för att jag står bakom en kassa och tar betalt av kunder (extrajobb).

  Är det något jag avskyr så är det just bemötandet under graviditeten, det är hemskt! Folk påstår att de säger saker av välvilja när det enda de egentligen vill är att platta till en eller vara elaka. Var på café nu i nionde månaden och skulle beställa pizza med chevre på varpå kassören säger att hon ska be dem steka osten extra länge pga bakteririsken, och pekar mot min mage. Jag tittar gapande på henne och säger att ”nej, det vill jag absolut inte om inte det är så att osten är opastöriserad för då blir den ju torr, vilket är äckligt”, vilket jag visste att den inte var, det är ju sällan de är det. Jag tittar skitsurt på henne och hon börjar harkla sig och be om ursäkt och jag hänvisar till Livsmedelsverkets regler varpå hon vrålar dem vidare till kollegorna som börjar med pizzan. Pinsamt att någon som är så ung som står och säger åt andra vad dem borde och inte borde göra och inte har någon som helst koll. Och att personen ifråga dessutom jobbar inom restaurang och således borde ha besök av Livsmedelsverket och dessutom nåt litet hum om det här med förvaring, tillagningsmetoder, bakterier och liknande.

  Nej kommentarer under graviditeter besparar jag mig gärna, de är det värsta som finns med det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..