Semester i skärgården

Båten är lagad och vi har dragit ut i skärgården i några dagar. Jag tänkte skriva ihop ett inlägg sen om hur det fungerar rent praktiskt att ha en liten bebis ombord.

Jag har en fråga till er som har koll eller erfarenhet av ersättning. På Bvc har de sagt att vi ska mata Elsa tills hon är mätt (dvs slutar äta.) När hon låg inlagd på sjukhus sa barnläkaren att hon har fått alldeles för mycket mat (därav magonda och stopp i magen). Jag har aldrig haft barn innan och blir helt förvirrad av alla olika råd. Läkaren rekommenderade 700-800ml per dygn. Om vi ska följa bvc:s råd äter hon nästan det dubbla, och följer vi anvisningarna på förpackningen av ersättningen hamnar man någonstans mitt emellan. Magen verkar fungera bättre nu med mindre mat, men hon är extremt hungrig var tredje timme och blir inte riktigt nöjd. Ska man gå på sin egen magkänsla då? Hur har ni andra gjort?

image
Ibbe har gjort ett babygym ombord. 🙂

 

 1. Katta skriver:

  Måste förövrigt rekommendera Dr Browns flaska, flödet är väldigt långsamt vilket gör att bebi inte äter för fort! Testade MAMs flaska och han har aldrig spytt så mycket i sitt liv! Det kom alldeles för fort och mycket ur den 🙂

 2. Annika skriver:

  Är inne på barn 2 med ersättning. Bebis två är en dag yngre än din dotter. Vårt första barn vägde under 3 kg då hon föddes och när vi efter en vecka ickefungerande amning började med ersättning hade vi massor av frågor. Det som fungerade och rekommendationer vi tog till oss var: äta så mkt barnet vill och hur ofta som helst de kräks om de får i sig för mkt. Om barnet äter väldigt fort, lirka in fingret i mungipan och ta ut flaskan och rapa barnet. Sen kan man fortsätta. Viktigt med rapar. (Då vår bebis vägde under 3kg så skulle vi i början väcka barnet varannan timme och mata, kändes helt befängt i efterhand att väcka en bebis som sover, dock gick hon upp snabbt i vikt och vi använde magkänslan och slutade väcka) Med barn nummer två som vägde över 4kg har det blivit lite annorlunda. Hon äter långsammare och slutar äta när hon får magknip. Hon får mkt magnip och måste rapas ännu noggrannare och vi får massera hennes mage mkt, ger rapsolja och Sempers magdroppar. Hon äter mindre än sitt äldre syskon men är större (jmf i ålder) och har mer ont i magen, blir lättare förstoppad. Sen måste jag kommentera ett inlägg ovan: det är väldigt viktigt att följa doseringen på förpackningen! Det har all vårdpersonal varit väldigt noga med att säga då ersättningen är noga framtagen för sin dosering. Sammanfattning: magmassage, rapsolja(har bara testat den och olivolja verkar smaka illa)rapar, magdroppar och fri matning med rätt dosering är mina tips.

 3. Ella skriver:

  Nu har du ju fått en massa tips redan men jag vill bara slå ett slag för att tillsätta olja, antingen kokos (som Felicia skriver om) eller rapsolja. En tsk i varje flaska. Fetter blir som”smörjmedel” för tarmen. Jag har gett det till mina två flaskbarn + Semper magdroppar.

 4. Katta skriver:

  Min bebi har ätit 120ml varannan till var tredje timma på dagarna och var fjärde på natten sedan han var två månader gammal (tre mån nu på lör). Magen kommer bli bättre! Vi körde på NAN HA1 för att bajset skulle bli mjukare och så för någon vecka sedan började jag blanda HA1 med vanlig NAN och det gick problemfritt! Magen fungerar nu hur bra som helst 🙂 NAN HA1 är om bebisen är känslig mot mjölkprotein såhär i början! Tyckte inte minofom fungerade alls.. Kändes ovärt att lägga pengarna på det 🙂
  Nä men testa HA1 ett tag så borde du som jag få en lycklig bebis igen och nå den magiska tre månaders gränsen 😉 hehe.

 5. A skriver:

  När jag gav ersättning var jag så nervös för förstoppning i början så jag tog lite lite mindre pulver. Om hon ändå äter ”mkt” så får hon i sig bra ändå! Hade en kille som åt mkt också. Lycka till

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..