8 saker jag inte visste om snippan innan jag fött barn

1. Snippan kan tänjas ut och bli 35 cm i omkrets. Det är en hel skollinjal – och lite till.

2. Man kan spricka både på längden, bredden, korsan och tvärsan. Jag har alltid trott att man ”bara” sprack uppe eller nere av själva öppningen. Nu vet jag att man kan få bristningar både inuti snippis, i de inre blygdläpparna, vid klitoris och mot analen till.

3. Det gör ont att sy i snippan när inte bedövningen har tagit ordentligt. Jätteont faktiskt!

4. Snippan blir sig aldrig riktigt lik efter en förlossning. (Såklart individuellt.) Man borde tagit med en bild på den till barnmorskan som skulle sy och säga – så såg hon ut innan denna massaker. Återställ gärna till originalsnippan tack!

5. Det svider i såren som sytts när man kissar – även om det bara är ett par stygn. Att sedan torka sig är en mardröm. Megamjukt papper känns som sandpapper mot snippis.

6. Det gör jätteont att göra nummer två efter att man har fött barn, speciellt om man har sytt. Det känns som att man ska spricka igen, speciellt om man är hård i magen – och det blir man om man håller sig i flera dagar.

7. Det gör ont i snippas av att stå, gå, ligga och främst av att sitta de första dagarna efter förlossningen. En kudde att sitta på rekommenderas.

8. Stygnen kan sitta kvar jättelänge. Vissa trillar av efter två veckor – andra efter åtta veckor, båda är tydligen helt normalt.

 1. Håller med dig exakt! Mina exakta ord ifall jag skulle uttrycka mig om hur ont det gör just nu dagarna efter förlossningen. Och självklart är det olika för alla, beroende på slemhinnor och hur man spricker osv. Men för mig stämde din beskrivning perfekt nu när jag försöker leta tips på att få del lite mindre ont

 2. Jag fick en son nu den 15 augusti, men så skräckinjagande var det faktiskt inte, de värsta för mig var bara 4 dagars värkarbete men utdrivningsskedet var hur underbart som helst, när man äntligen kunde börja göra något ”åt” smärtan och de bästa som kunnat hända var när lillen sedan lades upp på bröstet.. Sen är det väl inte så konstigt om man inte blir sig lik där nere med tanke på att det kommer ut någonting ganska stort ändå. Min son vägde 4310 och var 55 lång, jag behövde bara sy 2 stygn, jag lyssnade på min egna kropp och visste exakt när jag skulle krysta. Han kom ut på 3e krystvärken!
  Jag hade inte direkt super ont efter åt och kunde gå själv med sambon till patienthotellet. Vi fick dessutom åka hem samma kväll som han kom om vi hade velat, men vi orkade inte vänta på barnläkaren så då valde vi att ta in på hotellet istället. Man behöver inte spricka hur mycket som helst! Förbereder man sig på vad som ska hända så är det inga problem. Lyssna man på barnmorskan så går allt super bra! Dock förlöste jag i Falun, barnmorskorna kanske är bättre där än all annanstans här i Sverige!!
  Jag hade föreställt mig på de värsta, man har ju läst vad andra skriver men det bästa är faktiskt att bilda sin egen uppfattning. För ingen förlossning blir någon annans lik!
  Fruktansvärt att vissa ska försöka skrämma upp blivande mammor!

  1. A skriver:

   Kul för dig. Själv gjorde jag allt ”rätt”, stod upp och rörde mig konstant i 36h, klarade mig utan EDA fram till 9cm, gjorde allt som BM sa åt mig att göra. Och sen gick allt åt helvete ändå. Kände aldrig mina krystvärkar, tog i av egen kraft hela vägen. Fick en grad-3-bristning – vilket var min absolut största skräck. Mår skitdåligt och har det jättetufft såhär i efterskedet. Jag vet att jag inte hade kunnat göra något alls annorlunda själv, men är ledsen att det blev som det blev ändå. Dock blir kommentarer som dina extremt provocerande, för nej, allt går inte alltid bra ”bara man slappnar av och lyssnar på bm…”.

 3. Nä usch.. är ganska nybliven gravid och sitter med tårar i ögonen (ja hej hormoner) och överväger starkt att köra planerat kejsarsnitt!! Fyyy de här vill jag inte uppleva.. 🙁

 4. Annie skriver:

  Visste ingenting om hur det kunde gå innan tyvärrhade lätt tagit en bättre gravidförsäkring då. Sprack som attan både invändigt o utvändigt, fick en stor guldklimp på 4,2 fick inte stanna med sambo o tös utan åkte ner till op i ett par timmar sen ligga på uppvaket i någrasaknade min familj något oerhörthette Spfinkter ruptur eller nåt liknande. Andra tjejen togs med planerat snitt var en helt annan härlig upplevelse☺️mådde som en sessa efteråtsåååå stor skillnad. Nästa kommer med planerat snitt i början på nästa år så bra att du pratar om en naturlig grej. & jag funkar utan problem idag☺️ inga läckage eller nåt

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..