8 saker jag inte visste om snippan innan jag fött barn

snippa

1. Den kan tänjas ut – mkt.

Snippan kan tänjas ut och bli 35 cm i omkrets. Det är en hel skollinjal – och lite till.

2. Snippan kan brista – på fler ställen. 
Man kan spricka både på längden, bredden, korsan och tvärsan. Jag har alltid trott att man ”bara” sprack uppe eller nere av själva öppningen. Nu vet jag att man kan få bristningar både inuti snippis, i de inre blygdläpparna, vid klitoris och mot analen till.

3. Att sy utan bedövning gör ont. 
Det gör ont att sy i snippan när inte bedövningen har tagit ordentligt. Jätteont faktiskt!

4. Man kan få en ny sorts snippa. 
Snippan blir sig aldrig riktigt lik efter en förlossning. (Såklart individuellt.) Man borde tagit med en bild på den till barnmorskan som skulle sy och säga – så såg hon ut innan denna massaker. Återställ gärna till originalsnippan tack!

5. Det kan svida efteråt. 
Det svider i såren som sytts när man kissar – även om det bara är ett par stygn. Att sedan torka sig är en mardröm. Megamjukt papper kan kännas som sandpapper mot snippis.

6. Att bajsa är inte jätteskönt. 
Det gör jätteont att göra nummer två efter att man har fött barn, speciellt om man har sytt. Det känns som att man ska spricka igen, speciellt om man är hård i magen – och det blir man om man håller sig i flera dagar.

7. Allt gör ont.  
Det gör ont i snippas av att stå, gå, ligga och främst av att sitta de första dagarna efter förlossningen. En kudde att sitta på rekommenderas.

8. Stygnen lossnar inte direkt. 
Stygnen kan sitta kvar jättelänge. Vissa trillar av efter två veckor – andra efter åtta veckor, båda är tydligen helt normalt.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
5 extremt bra fördelar med att ha barn
8 saker man inte vill höra när man försöker gå ner i vikt

6 situationer där babblarna är oumbärliga 
8 saker jag sa innan jag fick barn

5 saker man inte säger till en nybliven förälder 
10 saker man inte säger till en gravid 

Fler roliga listor:
5 barnlögner mina barn aldrig ska få höra
5 saker jag inte kan sluta oroa mig för
5 saker vänner utan barn lär förstå
10 saker jag inte visste innan jag varit höggravid 
8 saker föräldrar borde göra mer

 1. Mycket nytt om kroppen får man lära sej den hårda vägen undergraviditet och förlossning haha

 2. Susanna skriver:

  Jo tack jag vet! Det bästa är att jag fött barn två gånger och vet att man inte behöver gå sönder alls om man har lite tur och rätt hjälp av barnmorska. Andra gången är man ju förhålad sååååattsäga så det blir inte lika jobbig förlossning heller ;-P

 3. Fanny skriver:

  Usch..ja känner mig mest skrämd..ja e rätt nojjig över sånt:(

 4. Linda skriver:

  Känner igen mig i allt du skrivit här ovan! Glömmer aldrig hur det var efter förlossningen men skulle ändå göra om allt igen även fast det gör så jävla ont efteråt =)

 5. Sara skriver:

  Tillägg till nr 8, stygnen kan fortfarande sitta kvar vid efterkontrollen, min efterkontroll med sonen blev sen (12 veckor efter) då tog barnmorskan bort två stygn som inte släppt än. Vet inte om det klassas som normalt dock. Minns att hon utbrast, stackars dig som gått med det här så länge men jag kände faktiskt inget.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..