Babypottning – så fungerar det för oss

Jag skrev ett inlägg för ett tag sen om att vi kör babypottning med Elsa. Det kan ni läsa HÄR. Ni var så himla många som blev intresserade och som också gör detta så jag tänker att jag skriver ett inlägg om hur vi har gjort och hur det går. Ni kan även läsa mer om babypottning här. Vi startade med det här när Elsa var tre månader. Vid de flesta blöjbytena satte vi henne på toaletten och sa ksssss och baaaajssssss. Hon satt eller sitter såklart inte själv utan vi håller henne sittandes på kanten på toaletten. När hon var nästan 7 månader så bajsade hon i toaletten första gången. Jag har ju läst att man inte ska lägga någon värdering i det men jag skrek ändå braaaaaaaaaa Elsaaaaaa”. Jag har slutat med det för annars kan barn koppla ihop toaletten med prestation och det är inge bra.

IMG_6328
Nu går Elsa på toaletten mest hela tiden. Igår kissade hon också på toaletten för första gången. Jag tycker att det är superpraktiskt med babypottning. Dels slipper vi potträningen med pottgodis och allt vad det innebär men ännu bättre – färre blöjor = bättre för både ekonomin och miljön. Hur vet man att barnet är bajsnödigt då kan man undra? Vi märker det direkt på lilla E som gör morrande ljud typ. Men andra tecken kan vara:

– Forma munnen till ett o
– Höja ögonbrynen
– Utvidga näsborrar
– Söka ögonkontakt

Är ni fler som kör med babypottning? När började ni med det och hur går det för er? 🙂

 1. Jag är så sugen på att börja, men med två små hemma vet jag inte hur jag ska hinna de dagarna jag är helt ensam med dem… Dessutom har vi varken potta eller sits till toaletten, petitesser i och för sig men i alla fall. Yngsta är 4,5 månad, och äldsta snart 18 månader. Men frågan är, han kan ju bajsa bara sådär utan att man märker av det innan han börjar krysta. Hur fasiken ska man kunna läsa av hans signaler?

 2. Anna skriver:

  Började med potta vid nio månader (18 månader nu). Lillen visar typ inga tecken när det är dags, men vi sätter honom där morgon och kväll och efter varje måltid. Just nu vägrar han pottan, men toan går bra. Superbra med den extra sitsen man kan köpa. Fungerar toppen! Vi började med detta för att det här med pottan inte skulle bli sån stor grej när det väl är dags för att bli blöjfri. Vi är mer noga vissa dagar, men vissa så är vi mer på språng och då är det ju smidigt att allt kan göras i blöjan fortfarande 🙂

 3. Marie skriver:

  Härligt. Vi började med potta när vår dotter var 10 månader. På bara någon vecka halverade vi blöjförbrukningen och har bytat ca 10 bajsblöjor på de 6 månader som passerat sedan dess.

 4. Felicia skriver:

  Vad kul att babypottning funkar för er också! Vi började vid 7 mån, men nu med nästa barn i magen ska vi börja tidigare. Vår dotter fattade vinken direkt och sedan dess (hon är 16 mån nu) har vi kanske sammanlagt bytt 8-10 bajsblöjor? Och de olyckorna har skett när vi suttit i bilen utan möjlighet att stanna. Hon är på g att bli blöjfri dagtid nu också, så himla skönt!

  Kan tipsa om tygblöjor också! Vi använder det dagtid eftersom när vi missar en kiss (och den kommer i blöjan istället) så känns det så onödigt att kasta en blöja med en kiss i. Så vi kör tygblöjor dagtid istället, för då är det bara att tvätta sen. Har kanske fem-sex tygblöjor att varva med (går att hitta för hyfsat bra pris på begagnatmarknaden, men annars finns det säkert mellandagsrea nu). = sparar ännu mer på pengar och på miljön. När vi lämnar hemmet kör vi engångs pga smidigt, men som sagt hemma är det skönt med tygisar.

 5. Cathrin skriver:

  Vi började hålla över handfat/toalett när hon var någon månad kanske. Då var det för att hjälpa hennes tröga mage. Läste då lite om EC och babypotting och tyckte det var en bra grej. När hon blev bättre i magen slutade vi nästan med det. Det som fick igång oss igen var inköp av potta. Hon är bara 3,5 månader med är väldigt stabil och behöver inte mycket hjälp för att sitta. Har haft den en vecka nu och hon har både kissat och bajsat i den varje dag (förutom när vi var borta på julafton/juldagen). Redan första provsittningen fick vi kiss i pottan. Hände väldigt sällan i grodposition över handfatet. Så nöjd med den där prylen! Brukar säga ”det kom kiss/bajs i pottan” ”Vad skönt att kissa/bajsa”. Hon är superglad när hon sitter där också.
  Jäkligt nöjd och inte det minsta jobbigt. Brukar sätta henne efter mat och sömn eller när vi ska byta blöja. Bajs märker vi när det är på väg. Inte alltid vi hinner men oftast fångar vi något. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..