7 saker du är med om för första gången – när du är gravid

gravid_i_hiss

Barnets första plagg, okända människors händer på magen och ljudet av ett pickande hjärta. Här är en lista på 7 saker du som gravid kommer att gå igenom för första gången.

1. Stickan visar ett plus.
Oavsett om graviditeten är planerad eller inte glömmer du nog aldrig känslan som uppstår när ett graviditetstestet visar ett plus.

2. Du berättar för någon att du är gravid.
Den första jag berättade för var Ibbe. Det var en tidig morgon och med darrande händer knackade jag på toalettdörren för att få Ibbe att komma ut. I handen höll jag ett graviditetstest där det klart och tydligt stod ”Gravid”. Hur Ibbe reagerade? ”Hej då gamla livet”, var det första han sa.

3. Du får se din bebis med hjälp av ultraljud.
Fram tills att du får se din bebis på ultraljudet är graviditeten väldigt svår att förstå. Iallafall var den det för mig. Men när du väl ser barnets små armar och ben känns alls så självklart. För mig kändes det dock som att jag lämnade kvar bebisen på skärmen när jag gick. Det kändes fortfarande overkligt att bebisen på skärmen faktiskt låg i min mage och sprattlade.

4. Du köper barnets första plagg.
Det kan vara ett par skor, en mössa eller en minibody. Det allra första du köper till din bebis är något alldeles speciellt. Jag kommer ihåg att Ibbe och jag gick och handlade våra första plagg tillsammans efter ultraljudet. Jag valde en body som senare visade sig vara på tok för liten och Ibbe köpte en mössa.

5. Du hör ditt barns hjärta slå.
I det här skedet har du redan fått se barnet med hjälp av ultraljud, men vad många kanske inte tänker på då är att det är ljudlöst. Det är först senare hos barnmorskan på mvc som du får höra barnets hjärtljud. För mig var det en magisk upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.

6. En okänd person känner på din mage.
Det är som om gravida magar har en speciell dragningskraft till okända människors händer. Eller om det är tvärtom. Hur som helst så är det inte helt ovanligt att du möter någon i en hiss som gärna lägger händerna på magen och utbrister ett ”åh, när är det dags?”. Det är en speciell upplevelse och alla älskar inte det.

7. Du känner en värk – på riktigt.
Tiden före bf är det väldigt vanligt att du som gravid letar efter tecken på att det är dags för förlossning. Du kanske har lite ont och tänker ”det måste vara en värk”, men sedan går det över. När det är en värk på riktigt vet du det. Du behöver varken fundera eller analysera.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
7 sätt att vakna på – om du har barn
8 saker jag inte visste om snippan innan jag fött barn
5 extremt bra fördelar med att ha barn
8 saker man inte vill höra när man försöker gå ner i vikt

6 situationer där babblarna är oumbärliga 
8 saker jag sa innan jag fick barn

10 saker man inte säger till en gravid
5 smärtsamma saker som sker i badrummet

Fler roliga listor:
5 barnlögner mina barn aldrig ska få höra
5 saker jag inte kan sluta oroa mig för
5 saker vänner utan barn lär förstå
10 saker jag inte visste innan jag varit höggravid 
8 saker föräldrar borde göra mer

 1. Sofia skriver:

  Håller med om listan, mitt i prick :), förutom sista punkten för min del. Jag födde med planerat kejsarsnitt, och hann aldrig få en enda värk..! Konstigt att man fött barn men aldrig haft en värk liksom.

 2. Petra skriver:

  Det måste vara en alldeles underbar känsla att höra barnets hjärtljud!
  Jag har tyvärr bara gått igenom punkt 1-4 under två tillfällen och inte haft turen att komma längre.

  Håller tummarna för att det snart ska bli min tur och att jag också får chansen att uppleva graviditeten 🙂

 3. Tina skriver:

  Älskar dina listor! Är det du som gör de fina illustrationerna?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..