Pincettgreppet övas för fullt

Nu har jag precis lagat en jättekastrull med korvstroganoff & couscous till Elsbritt. Jag ska såklart lägga ut receptet på det – om hon gillar det. Haha! Jag hittade ett grundrecept på korvstroganoff för minisar men istället för att steka som det stod i det så kokade jag allt och så la jag till en del andra ingredienser. Hon ska få det till middag så vi får se vad hon tycker. Hon fick provsmaka falukorv och älskade det. Hon sa mmmmm mmmmm mmmmm och mammmammmaammmma! Hon kan faktiskt säga mamma nu, fast hon ropar det mest när hon är ledsen och vill att någon kommer, tex när hon vaknar på morgonen.

Jag är livrädd att Elsa ska sätta i halsen, och därför får hon de minsta bitarna av saker ni kan tänka er. Hon älskar att sitta och pilla med mat. Favoriterna är avocado, gurka och tomat för tillfället. Jag ger henne minibitar sen sitter jag och stirrar på henne tills hon har tuggat klart. Idag fick hon majsringar med morotssmak och små bitar av falukorv. När blir man modigare som mamma? Måste man bli det? Jag förstår ju att hon kommer att lära sig att tugga och svälja ordentligt men jag vågar inte ge större bitar. Kan man ge gurkstavar? Eller hur övar man upp tuggandet?

FullSizeRender-44
FullSizeRender-43
Ja, ni ser ju. Miniminibitar. Och jag är ändå rädd.

 1. sofia skriver:

  Förstår verkliigen känslan. Min yngsta har två!! Gånger satt i halsen så vi fått åka med ambulans till sjukhus där han blivit sövd så de kunnat plocka ut det som satt fast. Vet inte hur man ska bli av med känslan, men jag gör fortf bitar av det mesta som kan sättas i halsen, spec noga med sånt som är hårt då de gav de råden på öronnäsahalsavd. (han är 2,5 år) hellre stavar än slantar var också ett tips.

 2. Louise skriver:

  Du måste ingenting. Du/ni gör det som känns bra för er i eran takt!
  Min andra dotter är 1,5 och får fortfarande småbitar. Men jag har varit med om att åka i en ambulans med fullt pådrag av blåljus och sirener med mitt första barn och jag har bestämt mig för att helt strunta i vad andra tycker att man borde och ska. Huvudsaken att det känns bra flr er! Som min BVC sköterska (världens bästa) sa; hon börjar dagis en vacker dag och hon har säkert barnvakt ibland, där får hon testa annan mat i andra former och får träna där, det ska inte vara jobbigt för er föräldrar, be hellre mamma/svärmor testa lite större bitar så inte barnet känner av nervositeten.

 3. mm skriver:

  Jag tror inte storleken på bitarna spelar så stor roll, hellre för stort så kan barnet själv gnaga en bit. Jag har hört om fall där barnet har satt i halsen av yogurt så det behöver inte ens vara bitarna som barnet sätter i halsen. Vår kille var känslig för klimpar i maten i början och det var först strax innan han fyllde ett som han kunde äta puréer med klimpar i för annars spottade han ut klimparna och när han började med mat så fick jag sila maten så den var slät för annars grät han och hostade upp maten. Men alla är olika. Blw tror jag på och läser man mera om det så befinner sig bebisars kräkreflex längre ut i munnen än hos em vuxen just för att maten inte ska sättas i halsen, man ska bara lita på att barnet själv kan hosta upp maten och hjälpa til först när man ser att barnet behöver hjälp.

 4. Cathrin skriver:

  Superkul med mattips. Jag funderar på hur en ska förvara och frysa in barnmaten. Det blir ju ett par portioner. Hur har ni löst det? Min tjej är 5,5 månader så vi har inte börjat med så mycket mat än men jag har redan börjat fundera. 🙂

  1. Vad kul att du gillar det! 🙂 Jag har superbra plastburkar från Philips Avent! Det är som barnmatsburkar fast i plast, superpraktiska! 😀 Kram J

   1. Cathrin skriver:

    Vad smart! Tack för tipset. =) Kram

 5. Anna skriver:

  Jag är lika rädd rekommenderar inte gurkstavar det har min dotter satt i halsen bägge gångerna hon har provat. hon klarade inte att bita isär det i mitten så hon svalde det helt och fick då heller inte upp det eller ner det 🙁 kör småbitar tills du märker att hon kan!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..