8-månaders kontroll på BVC

Idag har jag varit på sen 8-månaderskontroll på BVC med Elsa. Hon fick inte göra några direkta tester som jag hade föreställt mig att hon skulle göra. Angelica hade nämligen sagt att hon skulle få hålla i en pinne som hon skulle flytta från ena handen till den andra för att sedan stoppa pinnen i munnen. Nått sånt fick hon inte göra. Det enda var att sköterskan ville se vad Elsa gjorde om man la henne på mage. Och det hon gör är att rulla runt. Och runt. Och runt. Sköterskan frågade om Elsa drar sig upp  mot grejer och det gör hon inte. Vi har inga grejer som hon kan dra sig upp mot direkt, men vi fick testa på ett litet barnbord som fanns på BVC. Hon höll sig inte kvar i bordet men sköterskan sa att det var helt normalt. Men hon sa även: ”Ja, hon har ju en hydda så det kan ju vara lite svårt..” Hydda? Vaddå hydda? Vad menas med det? H y d d a. Vid en snabb googling så betyder hydda: Primitiv bostad där tak och väggar bildar en enhet till skillnad från hus. Är Elsa en hydda? Bär hon på en hydda? Har hon en stor kroppshydda? Jag borde såklart frågat vad hon menat.

När vi var på förra läkarkontrollen så sa läkaren att Elsa ligger i överkant när det kommer till vikten men att jag inte behövde bry mig om det. Bvc-sköterskan idag sa att Elsa följer sin längd och viktkurva precis som hon ska. Men när vi började prata om mat så frågade hon: ”Hon gillar ALL mat va?”. Eh. Ja? Eller va? Ja, jo sa jag. Hon gillar mat. Jag är glad att hon gillar mat!

Skärmavbild 2016-02-24 kl. 14.44.31
Här är Elsa i sin lilla hydda, även kallat bord.  

 1. Natti skriver:

  Vad tråkigt att du gick hem med en dålig upplevelse, så ska det verkligen inte vara! Jag tror som flera andra skriver att bvc-sköterskan menade att Elsa är rund och go. Vilket hos små barn är positivt! Synd att hon inte sa så istället för att skämta till det. Rak kommunikation är jätteviktig inom vården. Är det ett problem med barnets vikt? Kommunicera det. Är allt normalt? Kommunicera det. Inte massa värdeord och omskrivningar, det skapar bara förvirring! Något som jag kom att tänka på när jag läste ditt inlägg är om det är en extra känslig fråga , detta med Elsas vikt? Kanske på grund av att du själv kämpat med övervikt och jag gissar att du inte vill att Elsa ska behöva göra det. Förlåt om jag blir amatörpsykolog men jag själv brottas exakt med den typen av tankar tyvärr! Läser gärna dina tankar om detta om det är något som du vill berätta om.
  Kram!

 2. Men oj vilka klumpiga kommentarer, även om hon säkert inte mena något illa. Vår lilla tjej, också 9 månader ligger också på övre delen av kurvan. Men vår bvc sköterska uttrycker sig mer uppmuntrande, mer om att hon ser frisk ut och att vi inte har något att oroa oss för. Jag tror att man verkligen måste anstränga sig för att övergöda en så liten bebis, E äter tills hon är mätt och efter det har vi inte en susning att ge något mer. Sen kan säkert barn äta mer och mindre i omgångar förstås. Äh, bry dig inte om när de uttrycker sig så dumt.

 3. Mikaela skriver:

  Om du frågar mig, VIDRIG kommentar. BVC finns till för att informera och hålla koll på viktiga saker. Till exempel ett barn med undernäring eller ett barn som på något sätt verkar sjukt/fara illa. Om inte annat har de (sjukvårdspersonal) inte en minsta lilla befogenhet att yttra sig om personliga åsikter och/eller kommentarer. Detta skulle jag tagit upp med sköterskan. Inte ok, alls!

 4. Madde skriver:

  Kroppshydda?:)
  Vår son har alltid haft hydda ny som nu.. Han har fått smeknamnen rulltårtan, kanelbullen o pajen men min favvo är köttbullekorv
  Barn kan inte bli överviktiga i den åldern? Bara de följer sin kurva så är de väll bra. Oavsett normal el över:)

  Min erfarenhet är att barn med hyddor är Goa o krama

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..