Majs – den perfekta pillmaten!

Igår fick Elsa majs för första gången och hon älskade det. Jag la ut massa majskorn på brickan på hennes stol och hon blev helt till sig när hon fick sitta och pilla med de små majskornen. Jag fick tips av flera av er att läsa på om BLW, Baby led weaning. Jag ska absolut göra det. Hon älskar ju att äta själv och äter gärna med sked själv när hon får gröt även om det mesta hamnar på andra ställen än i munnen. Jag tänker att det också kan lindra min oro att hon ska sätta i halsen om jag vet att hon kan hantera större bitar av mat än majs. Hon får smörgåsrån i ”stavar” och det går också jättebra. Ni som kör med BLW, vad är bra att börja med?

BLW bebis
En riktigt glad unge med tre av de bästa sakerna som finns. Majs, napp och läppglans!

 1. Sara skriver:

  BLW- läs gärna på om det och förstå vad det är. Det är enorm skillnad på BLW och introducera plockbitar för en tidigare matad 9- månaders. Jag vill verkligen inte komma med pekpinnar, men en av de värsta grejer som finns är när folk lär ut fel.

  Ge STORA bitar som hon inte kan sätta i halsen av. Det tar en stund för henne att lära sig hantera och det absolut viktigaste är att föräldrarna måste låta barnet få hosta, harkla och klykas. Det är jättesvårt, jag vet men 999999/1000000 klarar barnen att få upp biten själv och det kan bli värre av att föräldrarna blir rädda och på så sätt skrämma barnet vilket kan leda till luftvägsstopp.

  Prova med att ge broccolibuketter, hela smörgåsar och stavar av ost, leverpastej, gurka. Det kommer släppa 🙂

  Och gå en hjärt/lungräddning och läs på VAD man ska göra OM ett luftvägsstopp inträffar- det är det bästa man kan göra i förebyggande.

  1. Annica skriver:

   Stora bitar?? Som de sen biter av och som sedan inom kort blir till bitar i perfekt storlek för att sätta i halsen. Vilket dåligt råd!

 2. Nina skriver:

  Rotfrukter o små mjuka bitar, ångkokt blodpudding men se upp lite för de kan bli hård mage om de äter mkt. Ångkokta äppelbitar, mjuk tofu, överkokta snabbmakaroner, blomkål, broccoli, mjuk torsk m smör, ströbröd o mkt dill! Var en stor hitt här. Haha.
  Hallon, o grönsakspannkakor. (Vanliga pannkakor med ex riven zuccini o morot i)

 3. Linda skriver:

  Leverpastej i stavar älskar vår son, men även ost, brukar rulla den, broccoli, blomkål, och den största favoriten, blodpudding. Så bra och nyttigt dessutom.
  Jag skär den till stavar, steker väldigt lätt, sen så klipper jag apelsinklyftor (så att de blir trianglar).
  Kika in blwmamman på instagram, jag har köpt hennes bok, den är verkligen bra. Inga pekpinnar!! Blw handlar ju om att bebisen ska få styra sitt ätande. Vi ger både barnmat och bitar till vår son, gjorde samma till storebror på 5 år. Däremot har vi aldrig gett barnmat som är helt slät, han har fått burkarna som är från 8 månader men han får alltid mat att plocka med till. Igår åt han vår hemmagjorda pizza. Så lycklig kille!

 4. Ulrika skriver:

  Utöver alla bra tips ovan
  – leverpastej
  – avokado
  – ägg
  – frysta hallon
  – färdigfryst rösti i lagom bitar
  – bönor
  – revbensspjäll (perfekt att få gnaga lite på)

  Lycka till!

 5. Johanna skriver:

  Kan även rekommendera ärtor. Perfekt pillmat! Och som Mp säger är det grymt att ha med sig lite majs och ärtor på restaurang. Då får man en väldigt trevlig måltid själv och barnet är nöjt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..