Äter själv med gaffel

Idag sov Elsa otroliga 2 timmar och 15 minuter innan lunch! Hon har aldrig sovit så länge så jag var tvungen att kolla till henne flera gånger att hon var ok. Det var hon, hon sov i min säng och låg och snarkade så gulligt. När hon vaknade hade jag fixat lunch till henne. Hon föredrar fortfarande mest gröt efter att hon va sjuk, men när hon får äta själv gillar hon att äta majs, gurka och broccoli. Idag fick hon en egen gaffel och det riktigt lyste i ögonen på henne när hon lyckades få upp en lite gurkbit på gaffeln och sen i munnen.

Allt går så himla snabbt med hennes utveckling nu. Jag kan säga ”Elsa kan du klappa händerna?” så klappar hon händerna. Jag kan även be henne öppna och stänga toalettdörren. Hon tar tag med sin lilla hand runt kanten av dörren och öppnar och stänger. Helt fantastiskt! Hon förstår liksom vad jag säger. Otroligt och helt unikt tycker jag som förälder såklart. Haha!

Elsa äter med gaffel
Nyvaken fismunk äter med gaffel!

 1. Haha! Visst är det häftigt! Jag tycker att det är så fascinerade att min lilla tjej förstår vad jag säger. (15 dagar yngre än Elsa). ❤

 2. Anna skriver:

  förstår också att du är stolt man tycker verkligen att allt sitt barn gör är så smart och otroligt duktigt jag blir imponerad varje dag av min Alice och tror såklart att hon är smartare än alla andra haha 🙂

 3. Mia skriver:

  Förstår din stolthet, det är så genomhärligt med framstegen de gör!

 4. alltså ååh, jag får ångest av att se ditt lilla gullefjun sitta och lyckligt stoppa i sig matbitar. Jag har en dotter som är 1 månad yngre än Elsa och jag vill så gärna ge henne små bitar att mumsa i sig men jag är SÅ SÅ SÅ fruktansvärt livrädd för att hon ska sätta halsen så jag vågar verkligen inte ge henne annat än typ helt slät puré… om det är bitar i maten så kör jag det liksom i potatispressen för att det inte ska finnas en endaste minsta bit som hon skulle kunna sätta fel.. vet inte när jag ska våga ge henne något. hon kan ju liksom inte komma på gymnasiet sen och ha med sig mammas hemmagjorda lax & potatispuré.. men det känns som om hon inte är redo och som att jag aldrig kommer bli det. Jag har gått en hlr kurs för barn där jag fått lära mig hur man ska göra om hon skulle sätta i halsen. trodde jag skulle känna mig tryggare men känner snarare tvärt om. Sen om jag väl prövat att ge henne något litet litet litet så sitter jag som en hök bredvid och är superstressad och minsta lilla hostning så flyger jag upp vilket inte heller är bra för då blir hon ju rädd och kan sätta i halsen av den anledningen. Hur visste du att det var dax att börja med små bitar? hade du någon taktik eller liknande för att känna dig trygg? vad bör man börja med? hur gör jag? ungstackarn måste ju får en normal uppväxt! tack för en bra blogg en härlig podd! puss

  1. Hej bästa du! Få INTE ångest!! Jag har PRECIS och då menar jag PRECIS börjat ge henne mat på det här sättet. Jag är exakt lika rädd som du. Jag lovar! Jag har testat ge henne en hel banan som hon har fått gnaga på tex. Problemet är bara att hon inte gnager. Hon tar världens största tugga och sedan sätter hon i halsen. Hon klarar av att hosta upp det själv, men jag får panik. Nu får hon banan i molekylstora bitar igen. Det har tagit lång tid för mig att ge henne bitar överhuvudtaget. Min största skräck är att hon ska kvävas. Men de bitarna hon får nu är riktigt riktigt små och hon tuggar väldigt noga. Om hon får för mkt i munnen spottar hon ut. Jag sitter med hela tiden – precis som du. Jag hoppas att rädslan försvinner ju äldre hon blir. Hon blir helt överlycklig när hon får äta själv! Jag började med majskorn så det är ett tips! 🙂 Väldigt lagom bitar! ^^ Stort lycka till och ha inte ångest! Jag förstår dig till 100%. Tusen tack för att du läser och lyssnar! Stor kram! <3

  1. f skriver:

   Min partner var precis som dig, så jag fick ansvara för att ge vår son för mat.
   Först fick han puré som jag hade mixat. när han var runt 8-9 månader så fick han fortfarande puré men inte lika slät mixat, och ca en månad senare mindre mixad osv. När han var 12 månader så åt han utan att vi mixade men vi hackade typ maten i små små bitar, och det har också blivit större i takt med fler tänder och ålder. Nu är han 16 månader och har 17 tänder så det är lättare för honom att tugga.
   Så mitt tips är att mixa mindre i tapper. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..