10 prylar en bebis faktiskt behöver

bebisprylar
Det finns en djungel av prylar till en nyfödd liten bebis och som förstagångsförälder kan det vara svårt att veta vad som är nödvändigt och vad som faktiskt inte behövs. Här är en lista på saker som är bra att ha hemma första tiden. 

1. Bärsele/bärsjal.
Alla bebisar tycker om närhet och med en bärsjal/bärsele är det möjligt att ge bebisen det och man blir inte lika låst.

2. Babynest.
Superpraktiskt att ha i både sängen och i soffan. Allra skönast är det att ha två babynest så slipper man flytta runt det, men ett fungerar alldeles utmärkt.

3. Inotyol.
Världens kanske bästa kräm mot röda rumpor! Finns att köpa på apoteken. Det är en fet salva som verkar mjukgörande och skyddande. Den lindrar sveda och klåda vid hudirritation.

4. Febertermometer.
Vissa bebisar är varma av sig, andra kalla. Med en termometer kan du checka exakt vilken temp bebisen har. Man bör alltid kontakta vården om barnet är:

– Yngre än tre månader och har feber 38,0 grader eller högre.
– Mellan tre och sex månader och har feber 39,0 grader eller högre.

5. Nappar.
Alla bebisar tar inte napp men det kan vara skönt att ha hemma som tröst för bebisen. Ett tips är att testa flera olika sorters nappar.

6. Barnvagn.
Mitt tips är att investera i en riktigt bra barnvagn. De flesta vagnar har ett väldigt högt andrahandsvärde så att köpa en ordentlig vagn är att rekommendera.

7. Mössa.
Nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vad vuxna har. Spädbarn behöver mössa året runt för att skyddas mot kyla och solljus.

8. Mjuk filt.
Mysigt för bebisen att bli insvept i. Dessutom en fin sak att spara som minne från första tiden med din spädis.

9. Babyskydd.
Ett babyskydd har en livslängd på 5-7 år var därför noggrann med att kolla upp inköpsdatum/tillverkningsdatum om du köper begagnat. Ett babyskydd ska alltid bytas ut om det varit med om en krock, oavsett skick.

10. Närhet.
Närhet = kärlek och anknytning = viktigt för en liten spädis.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
10 frågor du ställer dig själv när du har fått barn
14 tecken på att du har blivit förälder 
Du vet att du har varit mammaledig länge när
7 saker man inte visste innan man fick barn
8 saker jag inte visste om snippan innan jag fött barn
5 saker man inte säger till en nybliven förälder  

Fler roliga listor:
11 situationer du som har barn på förskolan förstår 
6 saker du störde dig på med småbarnsföräldrar – INNAN du själv fick barn
8 tecken på att du är en förälder 

Källa: 1177.se, nft.se

 1. Sofia skriver:

  Hihi! Närhet=pryl? 😉 Älskar dina listor btw! Hög igenkänningsfaktor 🙂

 2. Sofia skriver:

  Rekommendationerna från 1177 är att om bebisen är mellan 3-12 månader med feber över 39,0 grader ska sjukvård kontaktas.
  Kolla under förkylningar på 1177 hemsida.
  Tack för rolig blogg

 3. Alltså ett babynest är inget ett spädbarn FAKTISKT behöver ha.. sen kan det vara mysigt, visst, men inget måste, och dyrt! För att spara pengar, ta ett badlakan, vik det i en triangel (så gott det går) och rulla ihop till en lång korv, forma och lägg en filt över allt och lägg barnet i mitten, skitsmidigt och billigt 🙂
  Och en bärsele.. det är inte heller ett Måste när man skaffar barn, speciellt inte till första barnet.. Vi hade bärsele men använde den knappt, det var bökigt och jag höll hellre lillen i famnen.. Men med andra barnet, My Gooood vilken bra uppfinning bärselen och sjalen var! 🙂 så den skulle jag säga är viktigare vid syskon-tiden än första barnet 🙂
  Resten av listan är suverän 🙂 Det är som sagt en ren djungel, gravida proppas fulla med saker ”De bara måste ha” som de sen aldrig använder.. :/

 4. Marie skriver:

  Ersättning.. Även om jag planerar amma så kommer jag ändå se till att det finns ett pkt ersättning hemma.

 5. Eva skriver:

  Jag fick lära mig hos Babyproffsen att det inte är när babyskyddet tillverkades utan när det togs i bruk dvs utsätts för växlande temperaturer som man ska räkna ifrån och 5 år framåt. Sedan är ju tillverkningsdatum en bra måttstock att gå efter om man köper begagnat och inte känner den man köper av:)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..