10 saker alla föräldrar oroar sig för när barnet är på förskolan

elsa_gungar
I september börjar Elsa på förskolan och som jag har skrivit tidigare är det med blandade känslor för mig. Hon kommer säkert ha hur kul som helst och lära sig massor. Här är en lista på saker som nog alla föräldrar någon gång varit orolig över när barnet är på förskolan och som jag redan oroar mig över trots att mitt barn inte ens har börjat där än. Gillar du den här typen av inlägg? Klicka gärna på hjärtat under inlägget då. 

1. Lämningen. 
Att lämna bort sitt barn till ”främmande” människor är ju en onaturlig handling i sig. Nu är ju pedagogerna såklart toppen men det skär ändå lite i hjärtat att lämna bort barnet. Speciellt om det sker med tårar.

2. Sätta i halsen. 
Det största skräcken av dom alla. Tänk om mitt barn sätter i halsen och ingen av pedagogerna hinner upptäcka det för att de är så upptagna med andra barn som kladdar med köttfärssås hej vilt.

3. Sova på förskolan.
Mitt barn behöver somna på sidan, men sin speciella kanin och innan det behöver kaninen få en puss. Snutten måste också vara med och ligga på ett speciellt sätt. Hur ska hon någonsin kunna somna på en madrass på förskolan med massa andra barn?

4. Längtan efter mamma och pappa. 
Tänk om mitt barn längtar ihjäl sig efter mamma och pappa. Tänk om vi föräldrar är det enda barnet tänker på hela dagarna ? Tänk om hon sitter och tittar mot dörren konstant och hoppas på att någon ska komma och hämta henne?

5. Ramla och slå sig. 
Tänk om hon halkar ner från gungan och slår i huvudet? Eller springer och snubblar i gruset? Eller blir puttad av ett annat barn och blir ledsen?

6. Bli retad av de andra barnen. 
En känsla som förmodligen kommer att följa med en som förälder hela skoltiden. Tänk om mitt barn känner sig utanför och inte har någon att leka med. Tänk om mitt barn blir retad av andra barn.

7. Lappar om löss. 
Tanken av att se dessa lappar om löss, springmask och kräksjuka ger mig rysningar över hela kroppen.

8. Att barnet blir sjuk. 
Att få det där samtalet från förskolan om att mitt barn har fått feber eller kräkts rakt ut ser jag inte fram emot. Ens barn blir plötsligt ännu mindre och väldigt ynklig så fort det blir sjukt och då vill man inget hellre än att ta hand om sitt barn – på studs.

9. Vara hungrig. 
Tänk om mitt barn inte gillar maten på förskolan och går runt med en kurrande liten mage?

10. Inte vilja gå hem. 
Såklart härligt om ungen trivs som fisken i vattnet på förskolan men tanken av att mitt barn inte kommer att vilja följa med hem när man själv har längtat hela dagen skär lite i hjärtat.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
8 saker jag inte visste om snippan innan jag fött barn
5 extremt bra fördelar med att ha barn
8 saker man inte vill höra när man försöker gå ner i vikt

6 situationer där babblarna är oumbärliga 
8 saker jag sa innan jag fick barn

10 saker man inte säger till en gravid
5 smärtsamma saker som sker i badrummet

Fler roliga listor:
8 saker som förändrats sen jag blev mamma
5 saker jag inte kan sluta oroa mig för
5 saker vänner utan barn lär förstå
10 saker jag inte visste innan jag varit höggravid 
8 saker föräldrar borde göra mer

 1. Louise skriver:

  ..eller när dom står och gråter vid grinden när man går och man heela vägen till arbetet jobbar med ångesten över ”tänk om hon klättrat över och försökt springa ikapp mig utan att ngn sett det och hon nu står på parkeringen, gått vilse eller blivit kidnappad av snuskgubbe”.

  1. Louise skriver:

   Något jag förövrigt var tvungen att ringa och kolla en gång. ”Hej jag ville bara ringa och kolla så mitt barn är kvar, hon var halvvägs över grinden när jag gick..” Snacka om att känna sig dum.

 2. Åh känns som jag bara vill svara på alla punkterna, hahah!
  Är ganska nybliven förskollärare, har jobbat i 5 månader nu men har mycket erfarenhet sedan vikariat och praktik. Rolig lista iallafall, men kan säga som så att du behöver inte oroa dig! 🙂

 3. Frida skriver:

  Har faktiskt aldrig oroar mig för något av det där eller något annat utom möjligen de allra första veckorna. Har man en bra förskola så kan man lämna, tänka på jobbet och annat och sen vips är det dags att hämta. Jag tror det mesta känns mer oroande innan det händer. När man vant sig och om man har tur så att ungen trivs är det underbart med olika dagsaktiviteter!

 4. Fia skriver:

  Åå jag blir så rörd när jag läser!! Min dotter Märta blev 1 år nu i maj och hon börjar också på förskola i höst, fan jag har tänkt på precis alla punkter och är sååå nervös över hur allt kommer gå för henne (för mig). Förmodligen kommer hon älska det (jag kommer gråta)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..