5-kamp på midsommar

I år är det mitt och Ibbes ansvar att ordna med 5-kamp till midsommarfirandet. Jag fullkomligt älskar att leka lekar och har världens tävlingssinne. Jag är dessutom världens sämsta förlorare så jag ser till att gå all in för att inte förlora. Här kommer en tipslista på aktiviteter som fungerar alldeles utmärkt som 5-kampsgrenar på midsommar. Vad brukar ni ha för grenar? Kommentera gärna så får alla ännu mer inspiration.

1. Kubb
Du behöver: Ett kubbspel
En riktig klassiker! Kubb finns att köpa på leksaksaffärerna och de flesta bensinmackarna. Det som är toppen med kubb är att man inte behöver vara så många för att kunna spela. Ett tips är att tävla om först till 3 poäng. Ett annat tips är att göra upp om reglerna innan. Det finns alltid någon gammal moster som har regler om hur vida kungen får tas ner med sista pinnen eller inte.

2. Spiken i plankan
Du behöver: Hammare, långa spik, planka.
Världens kanske roligaste gren. Sätt i en lång och grov spik i en planka, men bara lite grann. Sedan ska en person ur varje lag utses som tävlande och sedan får man slå varannan gång. Den som får ner spiken så pass mycket att man inte fastnar på huvudet på spiken när man drar med ett kort över har vunnit. Här gäller det att tänka strategiskt och inte slå i för hårt så att det blir enkelt för motståndaren att slå i spiken. Ett tips är att köra matcher en mot en och sedan får vinnaren möta nästa vinnare.

3. Hoppa säck
Du behöver: En rulle sopsäckar.
Ytterligare en klassiker vid midsommarsammanhang. Gör en bana med start och mål där du helt enkelt har en stafett, där en av grenarna är att hoppa säck fram och tillbaka.

4. Ägg på sked
Du behöver: x antal ägg, x antal stora skedar
Här gäller det att springa fort från start till mål och tillbaka igen, men framförallt försiktigt. I munnen sätter du en sked och på den skeden lägger du ett okokt ägg. Om ägget trillar av och går sönder får man minuspoäng, alternativt att man får börja om sitt varv.

5. Jucka sönder ballongen
Du behöver:
x antal ballonger och snöre.
Ni har säkert sett filmen som har fått enorm spridning i sociala medier. Den här grenen går ut på att man fäster en ballong på rumpan med hjälp av ett snöre runt midjan. Den första personen i laget ska stå vid mål och vänta på att nästa person i laget springer fram till den och juckar sönder ballongen. När ballongen går sönder kan nästa person springa fram och jucka sönder den andra personens ballong. Skratt och lite kiss i byxan utlovas. Laget som har juckat sönder alla ballonger vinner och får poäng.

6. Apelsinleken
Du behöver: x antal apelsiner
En mycket rolig lek som också tar plats vid stafettbanan. Leken går ut på att man springer från start till mål och tillbaka igen, men med en apelsin under hakan och händerna bakom ryggen. När det är dags för nästa deltagare att ta över apelsinen måste den förflyttas från haka till haka utan att använda händerna.

7. Stafett med godissnören
Du behöver: Godissnören
Händerna på ryggen, klara, färdiga, gå! Ät upp ett godissnöre snabbare än din motståndare. Nästa person i laget får börja när den första deltagaren har tuggat ur och gapat och visat att munnen är tom.

8. Räkna till två minuter
Du behöver: En tidtagare
Välj ut en i varje lag som får tävla. Alla som tävlar står på ett led. Tävlingen går ut på att man ska gissa när det har gått två minuter, utan att se någon klocka. När man tror att det har gått två minuter tar man ett steg fram. Lekledaren antecknar när varje person kliver fram och den som tar ett kliv närmst två minuter får poäng.

9. Gissa vikten
Du behöver: En personvåg
Lekledaren bestämmer en vikt, till exempel 20 kilo. Då ska laget hitta ett föremål som väger 20 kilo. Det laget som är närmst i vikt får poäng.

10. Buffa boll
Du behöver: X antal bollar
I denna lek gäller det att driva en boll framåt, men inte med fötterna som i fotboll utan bara med hjälp av huvudet. Deltagarna ställer upp sig längs en startlinje och ska när startskottet går, krypande, knuffa en boll med huvudet en sträcka, runda ett rundningsmärke och ta sig tillbaka till startlinjen igen. Detta görs med fördel som en stafettgren.

svensk_midsommar

 1. Anna skriver:

  Måste tipsa om att på tid bygga ett så högt torn som möjligt av spagetti och marsmellows, tornet måste kunna stå i 15sek innan man mäter det. Laget med högst torn vinner 🙂

 2. My skriver:

  Det var många roliga lekar som ska antecknas och användas på någon fest eller en tjejhelg:)

 3. Sofie skriver:

  Musikquiz är ju också en hit! Ett tips är att använda Google translate skriva in en exempelvis svensk låttext som Google translate sedan läser upp på engelska, och tvärtom. Blir väldigt roliga översättningar!

 4. Elin skriver:

  Vilka roliga idéer! Tack!

  1. ingen orsak 🙂 förösök den här med 4 barn pooler och gummi i mellan med såpa mycket kul för hela familjen 🙂 ha en trevlig sommar. bästa hälsningar lekledaren.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..