Pinocchiotårta in the making

Igår hann jag bara göra en tårtbotten till dagens midsommartårta, en Pinocchiotårta, eller Brittatårta kan den också kallas. Jag ställde klockan på 06 och har redan hunnit duscha och gått upp med en väldigt morgonpigg Elsimus. Jag har med mig henne som världens bästa hjälpreda i köket. Hon sköter belysningen och tänder och släcker konstant. Vi lät Ibbe sova och hoppas att han vaknar av sig själv och känner sig utvilad sen. Vi ska över till Angelica och Stefan idag och lunchen börjar redan vid 11.00 för själva midsommarfirandet med dans runt stång är vid Österskär kl. 13.00. Just nu regnar det men om man ska tro prognosen så ska det vara uppehåll just då.

elsa_nyvaken
Här kommer recept på Pinocchiotårta. Det är till cirka 14 bitar. (jag gjorde dubbelt och gör två bottnar som jag lägger på varandra, istället för en som man enligt receptet ska dela på. Dessutom älskar jag inte nötter så det skippade jag i vår tårta) Receptet nedan är inte dubbelt.

Du behöver:
100 gram smör
1 1/2 dl strösocker
5 ägg
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

2 1/2 dl strösocker
1 dl grovhackad mandel

Fyllning
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 liter färska jordgubbar

Gör såhär: 
Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Vispa vitorna med 1 ½ dl av sockret till ett fast skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till en fast marängsmet. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30×40 cm. Bred över marängsmeten toppigt. Strö på hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden med vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna med vaniljgrädden emellan. Garnera med färska jordgubbar.

pinocchiotarta

  1. Anne skriver:

    Men Jessica! Nu blir jag så där grymt impad igen! Du sveper ihop jättefina tårtor och binder underbart vackra och välkomponerade kransar i ett nafs! Inser du själv hur konstnärlig, stil- och färgsäker du är?! Det är bara att gratulera!

  2. Hihi så gullig medhjälpare supergod tårta, vi åt en liknande. Hoppas regnet lyste med sin frånvaro under midsommardansen, här uppe i norr kom det några droppar påkvällen men det blev inte mer än så kram ❤️

  3. Pinocchiotårta är verkligen gott, en storfavorit! Bra med hjälpreda i köket också 🙂 Hoppas det blir uppehåll som de lovat och att ni får en fin midsommar!

  4. Glad midsommar till er! Tack för all härlig, rolig och ärlig läsning vi läsare bjuds på!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..