Elsas utveckling och ordförråd

Alla barn utvecklas ju i olika takt och man ska inte jämföra osv. Elsa är nu 15 månader och går fortfarande inte, men som ni vet är jag inte orolig över det. Hon har nyligen börjar resa sig mot möbler och traskar runt dom för glatta livet. En annan favorit är att gå längs väggarna. Jag tänker att det är mycket svårare att hålla balansen tätt mot en vägg jämfört med att gå ute i luften, men det tycker inte Elsa. Hon har tagit sin tid med allt som kommer till det motoriska såsom rulla, krypa och gå. Något som hon däremot har ”kommit långt med” är talet. Hon pratar från morgon till kväll och har utvecklat ett helt eget språk (gör inte alla barn det? haha.) Klart man tycker att sitt eget barn är helt unikt, hehe. Men här är en lista på ord som hon säger så att man helt klart förstår vad det är hon vill säga.

Elsas växande ordförråd:
Städa (Ibbes favoritord, hon har inte lärt sig det av mig)
Ärta
Äta
Pupp (tupp)
Äpple
Oj då

Upp
Gröt
Korv
Ett
Två
Tre
Fyra
Katt
Tack
Lampa
Kolla
Oj
Titta
Där
Mamma
Pappa
Mommo (mormor)
Näsa
Öga
Lax
Voff
Maau
Nej nej
Ja ja ja
Söt
Bada
Gugga (gunga)
Acko

elsa_apple_2
elsa_apple_1
En av Elsas senaste favoriter är äpple. Som också är ett av hennes nyaste ord. Hon vill inte ha det i bitar utan vill sitta och gnaga på äpplet som det är. Problemet med det är bara att hon sätter små skalbitar i halsen. När jag skalar äpplet blir hon tokig och vill inte ha det…

 1. I.H skriver:

  Söt! Min son är 14 månader och går/springer men pratar inte..så olika det där. Han säger mamma, pappa och ojoj. Men det kommer, alla utvecklas olika. Det blir nog bra 🙂

 2. A-M skriver:

  Min kille på 16 månader, springer och klättrar för glatta livet men pratar bara nonsens ord. Säger mamma och pappa också men till alla han vill ska hjälpa honom.

 3. Mia skriver:

  Lik min dotter gällande språk!
  Kan säga att hon idag (2år o 1mån) pratar 10ordsmeningar, idag sa hon: ”Kolla mammas plånbok med kvitto, mamma har köpt!” Haha..så jävla coolt när det sätter igång!

 4. Sara skriver:

  Jag vet inte hur jag ska formulera min fråga för att det inte ska låta som kritik men jag gör ett försök: Varför har du samma min och samma sida till på korten som finns på dej? Alltså INGEN kritik utan jag är bara nyfiken 🙂

  1. Sara B skriver:

   Alla har vi väl en snyggsida som vi vänder till på kort?! Fånig kommentar.

  1. Tar det inte som kritik! Jag har precis som Sara skriver en ”bättre” sida. Egentligen handlar det om något så töntig som en tand som är lite kortare än en annan. Jag borde kanske prova ta bilder rakt framifrån eller från andra sidan bara för att se vad som händer. 😉 Kram J

   1. Sara skriver:

    Tack för svar! Oavsett vilken sida du vänder till är du jättefin 🙂

  1. Annica skriver:

   Fast det stämmer ju inte?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..