Ställ dina frågor till Ella Bohlin i Tvillingpodden

Ny vecka betyder nytt avsnitt av Tvillingpodden. I veckans avsnitt pratar vi bland annat om hur man maxar lyckan i livet och hur svårt det kan vara att prioritera rätt. Under min boot camp har mitt fokus legat på Elsas inskolning och sedan på mig själv, min kost och min träning. Det har inte blivit mycket tid över för min och Ibbes relation och det märks här hemma. När jag är inne i en sådan intensiv period i livet som jag är precis just nu har jag en tendens att bli lite mer lättirriterad än vanligt. Det gör ju inte att relationen sprudlar direkt.

Veckans avsnitt är sponsrat av Trygg-Hansa och vi har träffat Alexandra Gahnström som jobbar som barnens försäkringsexpert och pratat med henne om att säkra hemmet. Det finns så mycket saker att tänka på när det kommer till att säkra hemmet. Lyssna på avsnittet för att få bra tips från Alexandra!

trygghansa_1
På onsdag ska jag och Angelica träffa Ella Bohlin som är Barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms län. Hon är ansvarig för kvinnosjukvård och förlossningssjukvård i länet och nu kan ni ställa era frågor till henne. Kommentera det här inlägget eller maila mig på jessica.lagergren@gmail.com, skriv Ella Bohlin i ämnesraden. Hur ser det ut med vårdplatser nu när BB Sophia har lagt ner? Finns det någon plan på hur förlossningsvården ska förbättras? Det här är två frågor som jag vill ställa till Ella, men ni har säkert massor med saker som ni funderar över så passa på!

 1. Jag är gravt förlossningsskadad och även om jag är en av de ”lyckosamma” som faktiskt får hjälp (fortfarande än idag 5 år efter förlossningen är jag långt ifrån bra, är till o med stomiopererad till följd av min skada)har jag ett stort nätverk med förlossningsskadade kvinnor som får kämpa med näbbar och klor för hjälp. Många får rådet att gå hem, träna knip och acceptera att kroppen förändras efter en förlossning. Vad kan man göra för att förändra vårdens syn på förlossningsskador, hur kan vi få vården att remittera vidare om just den läkaren inte kan hjälpa?

  Vården måste bli bättre på att uppmärksamma skador och framförallt måste informationen förbättras.
  Jag själv skickades hem från sjukhuset med förbaskat dålig information, inte en enda rad om saker jag skulle vara uppmärkssam på. Detta hade kunnat kosta mig livet. På riktigt. jag har tur som sitter här idag. Information om och runt förlossningsskador måste förbättras drastiskt. Vi förlossningsskadad går inte ut och berättar om så privata delar av vårt liv och underliv för nöjes skull, vi informerar eftersom vården inte tar sitt ansvar och om inte vården tar ansvar, vem ska då göra det?

  Antalet förlossningsskador lär öka när det saknas platser på avdelningar och kvinnor föder i bilen på väg till annan anvisad avdelning, i lunchrum och liknande. Hur ska situationen förbättras?

  Vad gör ni för att förbättra förlossnings- och eftervård? Hur vill ni förbättra?

 2. Har två frågor: Ella säger att färre kvinnor blivit hänvisade efter BB Sophias stängning, men vad tycker hon om att de som skulle hänvisats istället har fått föda i väntrum eller personalrum eftersom det inte funnits plats.
  Skulle också vilja att ni frågade om hennes egen förlossning som hon självt berättat om var rätt kaosartad och hon kände sig traumatiserad på SöS och inte fick det stöd hon velat ha under sin förlossning, och hur det känns för henne att hon varit direkt delaktig till att göra situationen är ännu mer ansträngd och att barnmorskor fått ännu mer att göra sedan hon födde.
  Skulle vilja veta varför ett landstingsdrivet sjukhus ger prinsessorna Madeleine och Sofia ett barnmorsketeam och läkare när de födde.
  Skulle bli så glad om ni tog med mina frågor <3

 3. Josefin skriver:

  Fråga till Ella: varför prioriteras inte kvinnors önskemål och känslor runt sin egen förlossningsvård på samma sätt i Sverige som det gör i många andra länder? T.ex är det mer regel än undantag i Storbritannien med barnmorseledd förlossningsvård, vattenfödsel och hemfödsel. Här finns inte de alternativen om du inte kan finansiera själv, eller blir i Stockholm.
  Det är min kropp och min upplevelse, jag vill ha möjlighet att bestämma över dem.

 4. Josefin skriver:

  Hej Jessica. Jag gillar VERKLIGEN tvillingpodden men har de senaste veckorna reagerat på en sak… Blir inte Ibbe ledsen när du pratar så öppet om honom som du gör? Jag menar, ni reflekterade ändå över att det kanske var lite synd om er mamma att ”hänga ut henne” när ni pratade om händelsen i somras men att prata om att Ibbe luktar illa, smaskar, hans toalettvanor etc är tydligen ok? Han kanske godkänner de här sakerna innan ni publicerar, det vet ju visserligen inte jag. Men jag får lite ont i magen för hans skull, för mycket som sägs är inte så snällt.
  Tänk på varandra och framhäv och fokusera på det som är fint istället. Kram

  1. Hej bästa du! Jag håller helt med dig! Ibbe vet för det mesta vad jag säger, men som jag sa i det här avsnittet så är jag för taskig mot honom ju. Jag ska sluta med det! OCH jag ska lyfta saker jag gillar med honom istället. Tack för bra input! 🙂 Kram J

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..