Hon är åksjuk!

Idag när vi åkte till leklandet såg jag på Elsa att hon blev blek som ett lakan i ansiktet och hon satt och höll på med munnen och jämrade sig lite. Jag fattade direkt att hon mådde illa och fick fiska upp en påse ur skötväskan och hålla den under hennes haka. Jag bad även Angelica dra ner rutan så att hon fick frisk luft. Hon har kräkts när vi har åkt bil förut några gånger men då har det oftast varit i kombination med att hon har varit sjuk. För ett tag sen pratade jag och Ibbe om att hon kanske faktiskt blir åksjuk. Och ja, så är nog alltså fallet. Hon kräktes inte idag men jag tror inte att det var långt ifrån. Istället somnade hon med sitt lilla ansikte i min hand. På vägen hem gick det bättre men då somnade hon också nästan på en gång. Jag tycker SÅ synd om henne att hon ska behöva bli åksjuk. Jag har förstått att det hjälper att vända på bilbarnstolen men det är ju inte aktuellt på flera år.

Vad kan man göra åt åksjuka för barn? Jag satt och tryckte lite lätt med tummen och pekfingret på hennes handled. Jag tänkte att det är lite som åksjukearmbandet som man kan köpa på apoteket?! Vad vet jag. Jag tycker att det känns så jobbigt för hennes skull att hon ska vara åksjuk. Nu åker inte vi bil jätteofta eller särskilt långt men ändå. Jag vill väldigt väldigt gärna ha era bästa tips på hur vi kan lindra hennes åksjuka. Mat innan? Inte mat innan? Kommentera gärna så kan jag sammanställa era bästa tips i ett enskilt inlägg sen. Växer man ifrån åksjuka? Jag kan fortfarande bli det om jag sitter och tittar nedåt. Jag kan till exempel inte läsa tidning/bok i bilen, då mår jag superilla.

aksjuk_barn

 1. Har en son som är åksjuk och har varit det sedan han var liten. Vi märkte det när han var 1,5år. Idag är han 9år och fortfarande är det jättejobbigt att åka längre sträckor, allt mer än 5min i bilen och han blir blek/gul. Tycker så synd om min lilla prins. Jag har med mig vattenflaska, påse, marie kex, tidningar. Ibland har det funkat att avleda uppmärksamheten, vi har suttit och läst bok, spelat game boy eller lekt med mobil. Men inte ofta som han INTE spyr, dock värre på sommaren då bilen blir varm och vädret påskyndar det hela. Har testat åksjuketabletter och det hjälper men nackdelen är att vissa barn kan vara känsliga och då blir dem trötta av dem, jag ger min son bara en halva av tabletten och ändå blir han trött av dem. Tar gärna emot tips fr andra som har åksjuka barn #Kram på dig Jessica
  #Tindraohara

 2. Amanda skriver:

  Har en lillasyster på 1,5år som blir åksjuk och vi åker ofta långa bilsträckor(mellan Umeå och Jönköping bland annat), och hon kunde bli åksjuk av att bara åka några mil men då googlade jag och hittade att man skulle sätta ett plåster över naveln(vet att de låter hel knäppt!) och de fuktar! Hon har inte blivit åksjuk en enda gång efter de! Och då ha hon ätit i bilen vilket hon verkligen inte kunnat göra innan utan att bli åksjuk! värt att testa! Kram

 3. Elin skriver:

  Min dotter är 2.5 år nu och har varit åksjuk i drygt ett år. Vi har märkt att bäst för henne är att äta 45-30min innan vi ska åka, kolhydratsrik mat och inte yoghurt eller banan.
  Åker vi längre sträckor så är snacks som russin, salta kex och vatten med lite saft i väldigt bra.
  Åka bil på tom mage heller proppmätt är inte att rekommendera. Vi undviker allt vad synintryck heter i bilen, ingen telefon/iPad eller böcker. Spelar musik och sjunger mycket, så hon kan tänka på annat. Har även för ca 6mån sen köpt åksjukearmband på Apoteket. Vet inte om de funkar eller om det är placebo, oavsettt med alla dessa förberedelser så har vi klarat oss från kaskadspyor det senaste.
  Ordentligt svalt i bilen (ta av jacka o skor,vi anv filt på min dotter istället som är enkelt att ta på och av beroende på Temp) och undvik starka lukter, hämtmat, spolarvätska, mkt parfym mm
  Rekommenderar även spypåsarna med en plastring i öppningen (vet inte vad de kallas), enklare att pricka påsen med spyan och min dotter har lärt sig att den finns brevid henne och ”snäll”. Annars så ska man upp med en plastpåse så hela ansiktet nästa täcks, läskigt.
  Vi har även satt stolen fram, bakåtvänd givetvis men lättare när jag kör själv. Enklare att underhålla henne, hinna ta fram spypåsen i tid och stanna när jag kör själv, och hon ser lite ”längre bak” än bara ryggstödet i baksätet.
  Hoppas Elsa blir hjälpt av alla bra tips som alla lämnar!

 4. Hanna skriver:

  Jag har en 2,5 åring som blir åksjuk ibland och för oss hjälper det med att ladda med mat innan och sen fylla på med dricka och småätande i bilen. En vuxen sitter alltid bredvid och så laddar vi upp med kex och russin, det hjälper för oss! Blir själv åksjuk när blodsockret är lågt så mat innan eller under bilresan gäller för mig med.

 5. Ida skriver:

  Åh lilla vännen så jobbigt! Jag är absolut ingen expert men förstått från vänner att det kan gå över. Deras barn har haft det i perioder. Har också hört (som jag läste nedan) att det kan ha och göra med balanssinnet men sanningen i det vet jag inget om. Vad säger google? Hoppas hoppas ni hittar något knep för henne så hon slipper må illa! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..