Säg inte ”inte” och andra tips

Alltså NI! Jag blir så glad av er! Ni har alltid svar på tal och kommer alltid med supertips när jag frågar er om råd. Jag ska försöka sammanfatta era tips här nedan så att alla andra får ta del av era kloka ord. Jag tycker att det är svårt med barnuppfostran och går mest på känsla om jag ska vara helt ärlig, men jag försöker vara konsekvent så långt det bara går. Här är era bästa tips på hur man gör med en 1,5 åring som inte vill lyssna på nej.

1. En 1,5-åring förstår inte innebörden av nej än. Vuxna vet att nej är nej, vi har den erfarenheten. Men en 1,5-åring har inte samma erfarenheter ännu och vet därför inte riktigt vad som menas med nej. Ge barnet en förklaring i kombination med nej/stopp.

2. Välj dina strider. Försök att inte bli arg utan säg nej/stopp i en neutral ton.

3. Undvik ordet ”inte”. Barn hör inte ordet ”inte” i ”du får inte hoppa i soffan” utan uppfattar det som ”hoppa i soffan”. Säg istället vad du vill att barnet ska göra.

4. Plocka undan saker. Stäng dörrar osv. Det betyder inte att barnet inte kommer att lära sig tids nog. Avled från det som är spännande. När hjärnan är mogen kommer det att bli lättare och lättare.

5. Var selektiv. Säg inte nej till allt utan var selektiv med vad du säger nej till. Försök att förklara eller säg med andra ord om det inte är uppenbart väldigt fel som när barnet slåss.

6. Säg stopp. På förskolan är det vanligt att man säger ”stopp” istället för nej.

bloja_kiddo

 1. Louise skriver:

  Asså jag orkar inte hur söt hon är på den här bilden Vi säger nej & det verkar som att hon förstår för hon reagerar alltid & slutar. Svårt att veta när dom är så små. aldrig tänkt på att man kan använda stopp.

 2. Skulle nog ändå nästan kunna lova att en 1,5-åring förstår innebörden av ”nej”, ofta gör de det bra mycket tidigare än så 🙂 Om man väljer att lyssna på det är en annan sak 😉 Min ettåring har förstått nej i flera månader, hela hans kroppsspråk visar att han vet att han inte får göra något då, men ibland så går det liksom ändå inte att hålla fingrarna i styr hehe.

  Skulle också skippa egentliga förklaringar, utan enbart säga tex ”nej, du får inte klättra på bordet, för det har mamma & pappa bestämt” eller bara ”nej”.

  Tipsar också om barnvagnspromenader & kära barn med Louise Hallin! (barnmorska & psykoterapeut men henne har du säkert redan koll på). Där får man otroligt bra konkreta tillvägagångssätt på massor av olika, men ofta vanliga, problem!

 3. Stina skriver:

  Jag tror Elsa förstår nej men att hon väljer att inte följa det. Instinkten att utforska det som är spännande är starkare än att lyda sin mamma. Tycker annars att råden är bra. Bara att fortsätta sälja nej eller stopp och avleda henne. Plocka bort det ni är mest rädd om och barnsäkra hemma. Se det som positivt att hon är nyfiken och framåt, vår dotter var likadan. Tror hon började lugna ner sig och lyssna mer runt 2 år.

 4. Anna skriver:

  Tänkte bara inflika att det är jätteviktigt att visa att man är arg(när det behövs vid vissa nej/stop), det ligger i barnets biologi att reagera och förstå att det är allvar som till exempel vid klättring i trappa eller andra tillfällen som är kopplat till fara. Det ger ju även nej/stop en klang och blir inte vilket ord som helst som sägs i samma tonläge som alla andra.

  Tänkte även tipsa om (om du inte redan gör) att lyssna på podden Kära Barn. Har gett mig djup reflektion såväl i min uppväxt som till nuvarande uppfostran!

  Ha en megamysig helg <3 puss o kram

  1. Tess skriver:

   Åh både kära barn och Pampers barnvagnspromenader är toppen! 🙂

   1. Anna skriver:

    Ska absolut lyssna på barnvagnspromenader, tack för tips 🙂

    Och sorry för att min kommentar blev lite av en upprepning av din, men jag måste ha missat den i kommentarsflödet <3

   1. Anna skriver:

    Ska absolut lyssna på barnvagnspromenader, tack för tips 🙂

    Och sorry för att min kommentar blev lite av en upprepning av din, men jag måste ha missat den i kommentarsflödet <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..