6 fördelar med flaskmatning

elsa_flaskmatning
Idag är det flaskmatardagen! Ja, amning är toppen och alla tiders men alla kan eller vill faktiskt inte amma. Så här kommer 6 fördelar med att ge sitt barn modersmjölksersättning. Kommer ni på fler fördelar? Kommentera gärna!

1. Du slipper sår på bröstvårtorna
Ja, sår på nipples gör svinont. Jag fick bara en miniblåsa men det kändes. Jag kan knappt föreställa mig hur ont det gör med blödande sår som är ganska vanligt när du ammar.

2. Du vet exakt hur stor mängd barnet har fått i sig
När du ammar kan du omöjligt veta hur många milliliter den lilla får i sig. Med ersättning har du stenkoll.

3. Du kan äta vad du vill
Bebisar kan reagera på allt från choklad till jordgubbar och kräftor eftersom att det du äter kan gå över i mjölken. När du ger ersättning är det fritt fram för jordgubbsfrossa.

4. Pappan/partnern kan också mata barnet
Stooor stor fördel då du får avlastning med matningen – speciellt på natten.

5. Du slipper slänga fram tutten i tid och otid
Även om amning är helt naturligt och fint och sådär är faktiskt inte alla helt bekväma med att langa fram tutten på bussen eller bland folk.

6. Du kan ha vilka kläder du vill
Fritt fram för klänningar och polotröjor. Med flaskmatning slipper du tänka på vad du har på dig.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
8 saker jag inte visste om snippan innan jag fött barn
7 sätt att vakna på om du har barn
6 situationer där babblarna är oumbärliga 
8 saker jag sa innan jag fick barn

10 saker man inte säger till en gravid
5 smärtsamma saker som sker i badrummet

 1. Stina skriver:

  Det är bara mjölk/soja & äggprotein som går ut i bröstmjölk som barnet kan reagera på. Resten är skröna. Man kan äta vad man vill när man ammar och man kan även dricka alkohol. (Såklart ska man inte va berusad när man tar hand om ett barn men om vi snackar bröstmjölk). Viktigt att sprida fakta!

 2. Anneli skriver:

  jag förespråkar också att man får göra som man vill. Det jag har svårt att förstå (inget påhopp, förstår bara inte) att vissa VÄLJER att inte amma för att de tycker ”brösten är mina, inte bebisens” .. eller att ” jag vill inte amma för det är äckligt!”
  jag har ammat båda mina barn, länge, och det var det mysigaste som fanns. jag hade mycket mjölk att ge och allt flöt på. hade det inte gjort det hade jag också gett ersättning – men jag hade försökt iaf.

 3. Det här med amning är inte alltid så lätt… Jag skadades ju vid förlossningen men amningen funkade bra så jag fortsatte helamma. När jag åkte på en akut operation en tid efter förlossningen hade vår dotter inte ens testat flaskan. Jag hade panik över att hon kanske inte skulle kunna äta! Det löste sig dock men sedan följde en period på ca 4 månader då det var många sjukhusvistelser som ledde till att jag pumpade som en jäkla idiot. Pumpade för att pumpa ut preparat efter narkos då jag inte fick amma för doktorerna, pumpade för att hålla igång produktionen och pumpade för att lätta på trycket. Ställde klockan flera ggr på natten för att pumpa då jag var rädd att mjölken skulle sina annars.
  När Selma var 6 månader gav jag upp för då var jag bara ett blekt vandrande skal med svarta ringar runt ögonen. Jag insåg att det inte var värt att vända mig själv ut och in för att kunna fortsätta amma. Såhär i efterhand fattar jag inte att jag orkade så pass länge…

 4. På riktigt, vi måste sluta ställa amning och flaskmatning mot varandra. Fokusera istället på bra och dåliga saker med båda utan att jämföra dem med varandra. Och alla barn är olika, liksom alla mammor är olika. Det som funkar för en funkar inte för en annan.
  Jag har delammat en och helammar nu en, av olika anledningar.

  Här kommer några av mina erfarenheter av bebismatning:
  Jag har aldrig haft ont i bröstvårtorna
  Mjölkstockning gör ont
  Jag vet att mina barn äter tillräckligt om de är glada, pigga, friska och gör i blöjan ordentligt.
  Det är meckigt att ha med och blanda ersättning när vi är hemifrån
  Det är skönt att kunna samsova och liggamma hela nätterna
  Det är lite besvärligt att hitta en skön sovställning med snuttig bebis vid bröstet
  Jag äter precis vad jag vill, min bebis reagerar inte på nåt.
  Jag äter nyttigare när jag ammar än när jag inte ammar
  Jag får lägga en del pengar på amningskläder
  Det är mysigt att amma
  Det är tidskrävande att diska flaskor
  Det är tidskrävande att amma en snuttig bebis
  Det är frustrerande att inte kunna trösta bebis utan att dra fram bröstet
  Det är smidigt att dra fram bröstet så fort bebisen är hungrig
  Det är obekvämt att sova på mage med mjölkfyllda bröst
  Det är en häftig känsla att mitt barn livnär sig enbart på mig.
  Det är dyrt med ersättning
  Det är lätt att få till ett regelbundet matschema för bebisen när jag ger ersättning

  Listan kan göras längre och nu utgår jag bara utifrån mig själv och inte mina barn. Då finns det andra för-och nackdelar.
  Jag är iaf så glad och stolt över att jag kan helamma mitt andra barn när det inte gick med min första.

  Och ärligt talat. Istället för att tracka ner på andra för deras val, se till att du kan stå för valen som du gör.
  Det är lättare att se grandet i sin broders öga än bjälken i sitt eget.

 5. Eva skriver:

  En väldigt självisk lista. Hur gynnas JAG av att flaskmata barnet… Men så har jag känslan också av att många som blir föräldrar numera ser barnet som en accesoar som ska passa in i livet. Som ska komma och ”komplettera”. Och själv ska man inte behöva ge upp något. Sorgligt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..