När hon använder orden

Vi har tittat en hel del på Daniel Tiger i vår familj och vi har tagit en del uttryck därifrån som vi använder hemma. Ett av uttrycken är ”använd ord Elsa”. När hon inte får som hon vill kan hon ibland ”morra” eller skrika rakt ut. Då säger jag och Ibbe ”använd orden Elsa. Vad vill du?” och då har hon börjat försöka säga med ord vad det är hon vill. Som till exempel när hon har ätit klart har hon börjat säga ”ner” eller ”leka”. Hon har även börjat säga ”själv” när hon ska dricka vatten. Både jag och Ibbe har varit ganska bra på att hjälpa henne dricka vatten eftersom att hon direkt efter hon har tagit en klunk vatten vänder sin mugg upp och ner och häller ut vattnet över sig själv. Idag lärde hon sig ett helt nytt uttryck. ”Jag är glad att se dig”. Fast hon sa ”glad se dig”. Hon pratar verkligen konstant och det är så roligt att få följa med i hennes utveckling. Om jag säger en mening, vilken som helst så repeterar hon alltid det sista ordet i meningen.

Ytterligare ett uttryck som är taget från Daniel Tiger är ”vuxna kommer tillbaks”. Det har Angelica och Stefan sagt till Alice så länge jag kan minnas också. ”Nu ska mamma åka och jobba, men vuxna kommer tillbaks”. Har ni några uttryck som ni använder mycket hemma hos er? Det måste vara så himla skönt för Elsa att kunna uttrycka vad hon vill göra. Imorse ropade hon ”dansaaaa” efter frukosten så då gick vi in i vardagsrummet och dansade tillsammans. Ibbe berättade att flera pedagoger från förskolan har sagt att musik verkligen är Elsas grej och att hon älskar att dansa. Igår när Ibbe hämtade Elsa på förskolan stod alla barn och dansade och Elsa var så himla glad över det. Gullmunk!

koja_elsa

 1. Cicci B skriver:

  Så roligt att läsa alla kommentarer och se att Daniel Tiger verkar fastna hos många – så även här hemma. Vår tjej är 3,5 år och tittar en del själv på paddan så vi vet inte exakt vad som säga i alla program. Så förvånad man blir när hon har börjat sjunga de sångerna ”städa plocka lägg tillbaks”, ”uggamugga” eller ”vuxna kommer tillbaks” Vissa saker hon säger har vi trott kom från förskolan, som städa-sången. Men så frågar vi och nej inte var det därifrån. Sen plötsligt nån gång när man sitter med när hon tittar fattar man – jaha är det därifrån! Så mycket roliga saker som fastnar…
  Ett tips som vi kom på oss själva med – vi använde ofta ett förenklat språk omedvetet innan hon pratade bra själv. Men när vi började prata mer utförligt och säga ”är det mjölken du vill ha?” Istället för ”vill du ha den” och peka så märkte vi att hon sög åt sig mycket mer ord. Kanske bara dumt av oss att inte tänka på det tidigare, men ibland hänger man inte med i deras utveckling tycker jag…

 2. Vi använder också meningar från Daniel Tiger, t ex. ”Man måste smaka på nåt för att se om det är gott”. Det funkar oftast för vår snart 4-åring som rynkar på näsan åt nya saker

 3. Mia skriver:

  Ja Daniel Tiger quotes här med.
  ”Vixna kommer tillbaks” sjöng vår lilla gråtandes under inskolning..buhuuu 🙁
  ”Stopp, här upp vad som gäller” och göra ”1,2,3,4” när hon blir för arg o behöver lugna sig.
  Guld!

 4. Sandra skriver:

  Gah! Min treåring använder ”man måste smaka på nåt för att se om det är gott” – mot mig! Senast kokt ägg på päronhalva, en annan gång jordgubbsfil i kaffet :/ 😉

 5. Sofie skriver:

  Det är så kul när dem börjar prata. Mina lärde sig två språk på samma gång, svenska från mig, och engelska från sin pappa. Så häftigt att vara med på deras språkresa, jag slutar aldrig förundras hur snabbt dem lär sig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..