Julen före VS efter barn

fore_efter_barn_
Klä granen, handla julklappar och göra pepparkakshus. Allt som hör julen till ser lite annorlunda ut sedan jag fick barn. Här är en lista på saker som skiljer sig. Fyll gärna på! Klicka på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg.

1. Klä granen
DÅ: Pynt i granen i form av glaskulor i varierande storlekar och former varsamt utplacerade en och en. Belysningen satt perfekt med rätt avstånd, helst med levande ljus för bästa känsla. Kulorna hängde långt ut på grenarna och nästan så långt ner att de snuddade golvet. Samtidigt som granen blev klädd kvällen före julafton gick du och nallade favoritbitarna ur Paradisasken och tog mer än gärna från det undre lagret direkt.

NU: Granen kläs tidigt i december för att barnen har tjatat om den sedan tjugonda knut när förra årets gran åkte ut. Den fylls med pynt i skrikiga färger och hemgjorda smällkarameller gjort av toarullar och trasigt silkespapper (finast i världen givetvis). Allt pynt hamnar på ena sidan av granen och för att inte de allra minsta ska komma åt kulorna, som har bytts ut till kulor i plast, får de sitta högst upp i granen. 

2. Uppesittarkväll
DÅ: Lotterna var inköpta långt i förväg, skinkan griljerades i ugnen och myskvällen var ett faktum. Du satt gärna uppe till sent in på småtimmarna smuttandes på ett glas rött och kryssade nöjt din bingobricka samtidigt som du slog in de sista julklapparna och rimmade ikapp med panelen i Bingolotto.

NUEn uppesittarkväll till efter midnatt är ett straff när du som småbarnsförälder redan lider av sömnbrist. Vore det inte bättre med uppesittarmorgon som startar 05: 30 när du ändå redan är up and running?

3. Handla julklappar
DÅ:  Det skrevs listor och bockades av. Det funderades och fnulades. Vem ska få vad och varför. En heldag kunde avsättas till julklappsshopping med tillhörande fika på något härligt café. Kassarna bars med största varsamhet hem där de sedan förvarades i en garderob till kvällen för julafton när det var dags för inslagning.

NUVart är det billigast? Vilken hemsida levererar hela vägen fram till dörren? Hörde jag rabattkod? Nu klickas det hem julklappar istället för att handla i butik och du utgår från olika topplistor du hittar på nätet, ”10 bästa klapparna för honom” och tänker ”yes, där satt den”.

4. Baka pepparkakor
DÅ:  Stora hjärtan med alla i hela släktens namn på, även husdjuren fick en egen pepparkaka med vackert placerad kristyr i olika färger.

NUSmå tillplattade bollar av deg skjutsas in i ugnen och kommer ut som halvmjuka konstverk. Tur att allt ens barn gör är just det. Konstverk!

5. Göra pepparkakshus
DÅ:  Pepparkakshuset gjordes av egna mallar och med både tinnar och torn. Du bestämde design och stil helt själv. Kristyren vispades till perfektion och nonstopen bildade ett mästerligt mönster.

NUHalvtrasigt pepparkakshus med nonstop i ingen som helst ordning där hälften av påsen blivit uppäten innan den når hustaket.

6. Slå in julklapparna
DÅ:  Naturfärgat papper, små kvistar av granris, röda sidenband och ett passande rim till varje klapp.

NU: Alla klappar slås in av personalen i den affären de inhandlas och du bryr dig inte det minsta om att omslagspappret inte matchar snöret. Det ska ju ändå rivas upp!

7. Julpyntet
DÅ:  Julgranskulor i glas, levande ljus och änglahår i granen.

NU: Ljuslyktor i form av barnmatsburkar med färg på och små tomtar gjorda av flörtkulor och piprensare. Allt dina barn gör är såklart det finaste du någonsin skådat!

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
8 saker jag inte visste om snippan innan jag fött barn
6 situationer där babblarna är oumbärliga 
8 saker jag sa innan jag fick barn

5 smärtsamma saker som sker i badrummet

 1. Uppesittarmorgon! Borde införas direkt! Vi är ju ändå rätt många som sitter där så varför inte göra det till ett event för en gångs skull?! Jag är på ❤

 2. Karin skriver:

  Och inga klappar under granen ifred får vara,
  jag har en virvelvind som säkert får papprena att fara.
  Skämt å sido, har ÄNTLIGEN en gran i år, men inte en chans att alla klappar får ligga ifred där för måin hyper 1-åring. Synd!!!

 3. Karin skriver:

  Och inga klappar under granen ifred får vara,
  jag har en virvelvind som säkert får papprena att fara.
  Skämt å sido, har ÄNTLIGEN en gran i år, men inte en chans att alla klappar får ligga ifred där för min hyper 1-åring. Synd!!!

 4. Alltså så roligt, bästa listan ever

 5. Elin skriver:

  Haha vilken bra lista!!
  Vi har en 10-månaders här hemma och mycket känns igen! Granenfoten är extra fastsatt i plankor pga vältrisk, kulor och glitter hänger högt upp
  Längtar lite tills nästa år då jag hoppas vi får hemmagjort pyssel i granen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..