Tre ska bli noll!

Lågt räknat är det tre barn i varje klass som blir utsatta för sexuella övergrepp. Nyare siffror säger nu att ett av fem barn utsätts i Sverige. Det är en siffra som jag inte ens vill ta in. Jag mår illa av den. Idag var jag inbjuden till en frukost hos mama där Elaine Eksvärd berättade om hennes initiativ, Förskolebrevet. Jag kunde tyvärr inte närvara på frukosten men vill lyfta upp den här frågan för att den är extremt viktig.

Med Förskolebrevet vill Elaine säkerställa att Sveriges alla förskolor aktivt jobbar för att förebygga sexuella övergrepp mot barn – både i förskolemiljö men även att fånga upp och agera på signaler från barn som utsätts utanför förskolan. Både barn och föräldrar förtjänar en trygg förskola där integritetens ”nej” är lika självklart som att säga ”hej” och ”tack”. Förskolebrevet är ett färdigskrivet brev som du som vårdnadshavare kan skicka till ditt/dina barns förskolor och dess chefer, med en uppmaning om att samarbeta kring tio förebyggande riktlinjer och en integritetspolicy.

De förskolor som väljer att implementera brevet i sin verksamhet markeras med en blå prick på en nationell karta – Förskolekartan. Kartan gör att det kommer bli enklare för vårdnadshavare att se vilka förskolor som väljer att arbeta aktivt för barns integritet.

Jag har läst igenom Förskolebrevet och alla punkter i det känns som att de borde vara helt självklara att följa på vilken förskola som helst. Så är tyvärr inte fallet. Nu har jag mailat Elsas förskola om det här, som i dagsläget inte finns med på Förskolekartan och hoppas på en förändring – i ALLA förskolor. Förskolan är en plats där barn helt ska kunna lita på vuxna.

 1. Malin skriver:

  Ett intressant initiativ! Men tycker att det hela känns lite skumt.. kan inte riktigt sätta fingret på varför.. en del blir kanske uppskrämda av att ens barns förskola inte finns med – innebär det då att de inte arbetat aktivt med det (som det faktiskt i princip påstås i texten??). Kanske dumt att hänga upp sig på sånt men jag saknar trovärdigheten.
  Om jag får säga min åsikt så tycker jag att du borde börja med att kolla med Elsas förskola hur de arbetar med barns integritet! De kanske har jättebra riktlinjer (trots utan blå prick på kartan), om inte, så hoppas jag att dom tar fram riktlinjer för det och arbetar aktivt med det, då det är väldigt viktigt!

 2. Tack snälla för att du lyfter detta! <3 Stor kram

  1. Så viktigt! TACK för allt du gör för våra barn! <3 Kramar!

 3. Väldigt viktig fråga, är glad att både du och Angelica lyft den. Såå viktigt att lära barn tidigt att nej betyder nej och att alla har rätt till sin integritet.

 4. Delade denna på FB och jag fick massor med frågor om källan på detta. Kan man få det? Kändes dumt efteråt att ha delat något utan källor på påståendet. Flera ansåg att det här kändes oseriöst och enbart skrämmer upp föräldrar :/.

  1. Det finns massor av info på förskolebrevet.se, bara att hänvisa dit! Jag länkar till det på flera ställen i inlägget! Kram J

  1. Felicia skriver:

   Jag saknade också hänvisning till forskningen på hemsidan som länkas till ovan men gick vidare och läste på treskablinoll (http://treskablinoll.nu/statistik/) där det hänvisas till SBUs rapport bland annat vilket ju är en säker källa = jag blev nöjd. Men jag hade ändå velat ha hänvisningen till forskningen på förskolebrevssidan också!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..