För- och nackdelar med att vara egenföretagare

Jag fick en fråga i kommentarsfältet som jag tänkte lyfta upp. Innan jag blev egenföretagare var jag lite rädd för att inte känna trygghet. Det kan vara läskigt att säga upp sig och släppa taget om en fast punkt och trygghet (om man nu har en sådan). Jag har aldrig haft en fast anställning i hela mitt liv utan hoppat runt bland olika projekt. I tv-branschen som jag jobbade i under ett par år kunde ett projekt vara i allt från ett par veckor till några månader. Då kände jag alltid en ovisshet om framtiden men jag tänkte att det måste lösa sig, och det gjorde det alltid. Men den typen av upplägg är verkligen inte för alla.

”Ditt jobb låter superkul! Skulle vara roligt med en lista på för- och nackdelar med att vara egenföretagare. Vad är bäst och vad är sämst (om det nu finns något dåligt)? Kram”

 

Fördelar:

1. Jag bestämmer över min egen tid. Det är helt klart den största fördelen för mig. Det är speciellt skönt nu när jag har barn och kan vara flexibel. Det är pusslande med hämtningar och lämningar och det skulle vara ännu mer pusslande och jag hade fasta tider att förhålla mig till. Nu jobbar jag ju ändå 9-16 de flesta dagarna, men om jag har möjlighet att hämta Elsa tidigare någon dag så gör jag det. Samma sak kan jag välja att ha henne hemma en dag om det är lite lugnare på jobbfronten.

2. Mer jobb ger mer pengar. Som anställd med fast månadslön är det svårt eller omöjligt att påverka inkomsten. Som egen kan jag jobba mer och få mer betalt. Som frilansare får jag till exempel betalt per artikel och vissa månader är det många uppdrag, andra lite färre. Under de mest intensiva perioderna har jag och Angelica fått tacka nej till vissa uppdrag hur roliga de än har låtit.

3. Jag väljer själv. Att få styra över både tid och arbetsuppgifter är hur kul som helst. Jag tror att det är viktigt att man gör något man verkligen brinner för om man ska ha eget företag. Jag ser det allt som oftast inte som jobb, utan något jag hade gjort iallafall och det är verkligen den bästa känslan. Jag har aldrig ångrat en sekund att vi startade eget.

loppim
tvillingar_
twins
Ett av de bättre besluten i karriären hittills är helt klart att börja blogga hos LOPPI. Det har öppnat så otroligt många dörrar för både mig och Angelica. Översta och nedersta fotot: Sandra Rogers

Nackdelar: 

1. Jag saknar jobbarkompisar. Visst, Angelica är världens bästa jobbarkomis, men när hon vabbar till exempel så blir det rätt ensamt på jobbet. Jag kan sakna lunchrasterna med kollegorna och allt småprat som blir mellan skrivborden på ett kontor. Jag har älskat nästan alla mina jobb som jag har haft, men främst har jag trivts så himla bra ihop med de människorna som jag har jobbat med.

2. Jag är inte så insatt i det ekonomiska. Innan jag och Angelica och Stefan hade ett AB så hade jag en enskild firma. Jag var sämst på att ha det. Jag använde mig av en dyr tjänst på nätet för att skicka fakturor och hade noll koll på moms osv. Nu är det Stefan som sköter all ekonomi i vårt företag vilket jag är evigt tacksam för. Jag vill sätta mig in mer i det på sikt för jag tycker att det är viktigt men just nu har inte tiden funnits till det.

3. Inte helt hundra tryggt. Att vara egen innebär att man hela tiden behöver se till att det kommer in uppdrag. Jag och Angelica jobbade väldigt intensivt i december så vi har jobbat in lite och behöver inte känna världens stress över att det ska komma in uppdrag. Mitt bästa tips till alla som frilansar är att söka sig till fasta uppdrag som är återkommande. Det ger en viss trygghet utan att man behöver känna sig fast. Av mig och Angelica så är jag den som alltid tänker att allt löser sig, hon är lite mer orolig av sig. Där kompletterar vi varandra på ett väldigt bra sätt. Jag tror att det hade varit svårt om båda var oroliga eller tänkte ”äsch det löser sig”.

vickan
Viktoria är en vän som först var en kollega som jag jobbade med tillsammans på Bonnier. Henne saknar jag att jobba med. Hon jobbar inte heller kvar och jag är glad att jag har henne som vän, men det var väldigt speciellt att få jobba ihop med någon som man tycker så mycket om. Vi klickade redan första dagen när jag började på Bonnier.

  1. Jag har en fundering som jag ska försöka formulera så det inte misstolkas. Jag menar inte att låta nedlåtande eller att vara kritisk så hoppas jag kan formulera mig på ett bra sätt.
    Here it goes:
    Jag älskar att läsa om din familjs vardag (inkluderat din systers), era liv, era jobb, era resor osv men kan du skriva mer om målen med allt? Jag har lika som dig ett barn (född mars – 15 så ungefär lika gammal som Elsa) och mitt mål med allt jag gör är för att livet ska bli så bra som möjligt för min familj. Jag förstår att detta är din blogg till skillnad från A’s som hon har delad med sin man. Men det är ändå väldigt lite i din blogg som visar din relation med Ibbe. Vad är målet och hur arbetar du/ni för att ta er dit? Alla/många saker du gör eller iallafall skriver om verkar vara saker du gör med Elsa och/eller Angelica.. Hoppas frågan inte verkar elak eller påhoppande. Bara en undran från en mamma till en annan hur man ska göra för att få relationen att växa i samband med småbarn och jobb. Tack för en bra blogg och podd. Love it!

  2. Emma skriver:

    Jätte roligt att du skriver fler inlägg per dag, Väldigt kul att läsa. Jag tyckte det var så roligt innan när du pysslade och bakade och la ut inlägg om det. Tex när du gjorde Alice födelsedagstårta med apor och Filips dop tårta. Du är ju väldigt kreativ. Skulle du kunna göra mer sådana inlägg?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..