Så kan du bli matsmart

Det här inlägget är i stolt samarbete med matsmart.se

Det slängs alldeles för mycket mat idag. Mat som är nära bäst före-datumet eller som precis passerat det, men som ändå är fullt ätbar. Moderna människor slarvar ofta med planeringen och köper hem för mycket mat som sen ligger och blir förstörd utan att man hinner äta den. Dessutom missförstår man ofta bäst före-datumet och tror att maten automatiskt blir giftig eller farlig precis på klockslaget tolv när datumet går ut. Jag är en av dem. Jag tänker att maten per automatik är gammal (inte giftig) när datumet är passerat, men eftersom att jag lever tillsammans med en man som mer än gärna äter maten även efter passerat datum så har jag lärt mig en hel del. Jag älskar fortfarande inte att äta mat som ”gått ut” för längesen, men jag kan lukta på maten för att känna om den är okej istället för att slänga den på en gång bara för att.

Ibbes tips är att man ska använda sitt sunda förnuft som de gjorde förr i tiden. Titta, lukta och smaka på maten. Det räcker i regel. Förutom att matsvinnet tär på miljön och jordens resurser så är det dessutom ett slöseri med pengar för en genomsnittlig familj. Visste du att 1,3 miljoner ton mat slängdes i Sverige 2014? Drygt hälften var onödigt matsvinn, det vill säga matsvinnet i ett genomsnittligt hushåll på 4 personer blir ca 6 000 kr varje år. (Källa: Naturvårdsverket). 

Det är både dyrt och dumt att kasta mat alltså. Matsmart.se köper in varor som i många fall annars hade slängts på grund av till exempel förpackningsbyten, att det är säsongsvaror, har skönhetsfel eller att bäst-före-datumet närmar sig. På matsmart.se kan du fynda varor till kraftigt rabatterade priser, 20-90% rabatt, och du ger dessutom maten en andra chans. Hur smart som helst! Mindre matsvinn, bra för miljön och mer pengar över i plånboken. Jag klickade hem produkter för lite mindre än 400 kr och det räckte till allt det här. Nu har jag fått en rabattkod att dela med mig av som ger dig 50kr rabatt vid köp för minst 350kr. Ange koden ”JESSICA50” i kassan när du har lagt din beställning. Koden är giltig till och med den 28/5 2017.

matsmart_2
matsmart_3
matsmart_6
matsmart_7
matsmart_1

 1. Amanda skriver:

  Koden funkade toppen för mig, nu är det inhandlat och klart 🙂
  Tack för koden Jessica!! Kram <3

 2. Elin skriver:

  Koden fungerade inte :/

 3. L skriver:

  Läste inlägget om Elsas födelsedag och nejlikan (så mysigt och fint firande). Jag hade bara ljusgula nejlikor i min brudbukett, och det var en fantastiskt fin bukett! Nejlikor är ju så himla fina! Men snart är den lika inne som peoner har varit sista åren så då ska de se att vi hade rätt 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..