5 saker du INTE ska säga till ditt barn

elsa_babba
Att uppfostra barn är inte det lättaste alla gånger, speciellt om man är två föräldrar som lever tillsammans och kanske tycker en hel del olika. Men det finns en del grundläggande saker som du som förälder inte borde säga till ditt barn. Här är 5 av dom.

1. ”Lämna mig ifred”
Att känna att du behöver en paus från dina barn ibland är mänskligt. Men att upprepade gånger säga ”stör mig inte” eller ”jag är upptagen nu” är ingen bra idé. Enligt forskaren Suzette Haden Elgin skapar det ett mönster som gör att barnen kan vara mindre benägna att berätta saker för dig i framtiden. De känner att det ändå inte är någon idé.

2. ”Du är så…”
Att sätta etiketter på ditt barn är aldrig bra. Att till exempel säga ”det här är den blyga av mina barn…” framför andra när ditt barn hör kan få ditt barn att känna sig som den blyga och sen tro att det är så. Eller ”du är så bråkig” eller ”du är hopplös”. Försök istället att säga det som är positivt om och till ditt barn.

3. ”Gråt inte”
Meningar som ”bete dig inte som en bebis” eller ”gråt inte” är något som du kanske drar till med när ditt barn är arg eller ledsen. Men faktum är att små barn gråter eller skriker och gör det eftersom att de inte alltid kan uttrycka sina känslor med ord. Att säga åt ett barn att inte gråta kan få dem att tro att det inte är okej att uttrycka sina känslor. Det är okej att känna.

4. ”Varför är du inte lite mer som din syster?”
Det är helt naturligt att jämföra barn med varandra, speciellt om du har flera barn. Men gör inte det framför barnet. Säg inte ”Emma kissar i toaletten, varför gör inte du det än?”. Alla barn utvecklas i olika takt och det är helt naturligt. Om du jämför barnen framför dem kan det göra dem förvirrade. Uppmuntra istället de prestationer som barnet gör bra som till exempel ”wow du tar på dig jackan själv!”

5. ”Du borde veta bättre…”
Barn utvecklas hela tiden och de vet oftast inte bättre. De lär sig hela tiden och att de göra samma fel flera gånger betyder inte att de gör det med flit så att säga ”du borde veta bättre” är alltså ingen bra idé. Tänk på att de precis som du lär sig av sina misstag.

Inspo från parenting.com

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:
7 sätt att vakna på – om du har barn
6 situationer där Babblarna är oumbärliga
8 saker jag sa INNAN jag fick barn
10 saker alla föräldrar oroar sig över när barnet är på förskolan

  1. Maria skriver:

    Håller verkligen med om det du skrivit ! Men tyvärr valde min mamma att göra just de här mot mig när jag var liten och gör även nu…tror att det är just hon spm bidragit mycket till min prestationsångest och min anorexi som jag kämpat med i snart 9 år…men det positiva med det hela är att jag nu vet hur jag vill uppfostra och behandla mina framtida barn ❤️

    Älskar när du skriver om sånt här och även allt annat! Massor med kramar till sig fina Jessica! ❤️❤️

  2. Elin skriver:

    Vilken fantastisk lista! Hoppas att många föräldrar och andra som är i barns närhet tar del av den! <3

  3. Viktiga saker som folk inte alltid tänker på!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..