6 saker du inte ska göra framför barnen

kiddo
Jag skrev en lista inspirerad av en utländsk sajt förra veckan och den här veckan kommer en ny lista inspirerad från en annan sida. Förra veckan handlade det om saker man inte ska säga till eller runt sina barn. Här är en lista på saker du inte ska göra framför barnen. Och ja, jag vet att de allra flesta föräldrar gör så gott de kan men ibland kan det vara bra att bli påmind om vissa saker även om de kan verka självklara. Klicka på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg.

1. Prata över huvudet på barnen
Prata med ditt barn istället för om ditt barn. De förstår mer än vad man tror och de snappar upp det mesta av det som sägs även om det inte är meningen att de små öronen ska höra.

2. Vara kompis istället för förälder
Ett barn behöver både vänskap och mentorskap genom livet. Det sistnämnda får de av dig som förälder, och vänskap skaffar de sig genom sociala kontakter. Det är ganska vanligt att föräldrar försöker bli kompis med sina barn under tonåren istället för att vara just föräldrar för att det kan verka lättare så.

3. Begränsa självständigheten
Att titta på ditt eget barn, något som du har skapat, kan kännas överväldigande och fint. De flesta föräldrar tycker såklart att deras barn och utveckling är det mest fantastiska jorden har skådat. Men många föräldrar blir också väldigt överbeskyddande. Vissa barnpsykologer menar att barns självständighet måste få växa fram av sig själv genom att de lär sig av sina misstag.

4. Tala illa om dig själv
Att prata illa om dig själv framför ditt barn får inte bara dig själv att få sämre självförtroende, det får även ditt barn att tro att det är okej att prata illa om sig själv. Nedvärdera aldrig någonsin dig själv och framförallt inte framför ditt barn.

5. Nonchalera barnens behov
Ger du ditt barn tillräckligt med tid? Mellan jobb och sysslor hemma kan det ibland vara svårt att hinna med att ge ditt barn full uppmärksamhet. Ett tips är att ha avsatt tid varje dag för att bara leka och umgås med ditt barn.

6. Tappa tålamodet fullständigt
Det kan vara svårt i vissa situationer att behålla lugnet. Men försök att behålla kontrollen och var den vuxna människan om dina barn bråkar till exempel. Att också ställa sig och skrika som barnen hjälper sällan.

Inspo från powerofpositivity

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:

5 saker du INTE ska säga till ditt barn
7 sätt att vakna på – om du har barn
6 situationer där Babblarna är oumbärliga
8 saker jag sa INNAN jag fick barn
10 saker alla föräldrar oroar sig över när barnet är på förskolan

 1. Annika skriver:

  Min man säger att jag inte får kommentera mat som saknar illa längre. Mina spontana ”usch” måste bort. Blir en utmaning eftersom jag är väldigt petig i maten. Mitt barn är 2 år.

 2. Tania skriver:

  Så bra lista! Men punkt nr 5 kändes som ett slag i magen. Med en 2 månaders hemma och massa sysslor som ett hem kräver så får tyvärr inte min 2,5 åring den lekstunden med mig som han hade behövt..

  1. Elin skriver:

   Ha inte dåligt samvete! Det räcker med 15 minuter där du koncentrerar dig på den stora. Baka, lego, promenad och köpa mjölk? Kanske när din ev partner kommer hem. Men ha inte dåligt samvete. Jag är helt säker på att du är en toppenmamma

  1. Åh, du ska verkligen inte ha dåligt samvete. Alla föräldrar gör som sagt så gott de kan! <3 Du är ju den bästa mamman för dina barn! Massa kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..