Att vara ljudkänslig – en riktig plåga

Jag lider ju som många av er redan vet av Misofoni. Såhär står det om MIsofoni på misofoni.se:

”Misofoni är en neurologisk störning som medför intensiva besvär av specifika ljud. Den besvärade kan plötsligt känna sig irriterad, arg, upprörd och även få stark ångest av vardagliga ljud som de flesta runt omkring inte reagerar över alls. Exakt vilka ljud som orsakar besvären är individuellt, men ofta rör det sig om repetitiva ljud, eller ljud som kan uppfattas som provocerande, äcklande, eller allmänt onödiga. Man kan känna sig nästintill uppslukad av besvären och inte kunna koncentrera sig på någonting annat, vilket är mycket påfrestande och kan försvåra stora delar av ens liv där det exempelvis finns sociala inslag.”

I veckans avsnitt av Tvillingpodden pratar vi om det här och hur jobbigt jag tycker att det är med smaskljud till exempel. Men ju mer jag tänker på vad det är för typ av ljud som jag mår dåligt av så är det väldigt många ljud. .Jag kan må dåligt av att någon trycker hårt på tangenterna på datorn. Att någon rullar en barnvagn i grus eller ljudet av att någon skär i en pizza när den ligger i en kartong.

Jag inser ju själv att jag på riktigt behöver söka hjälp för det här. För det är ju inte bara jag som lider av att jag lider av misofoni. Människor i min närhet får ju ta en del skit när jag blir irriterad och så ska det såklart inte vara. Nu undrar jag vad det är för hjälp man söker. Är det KBT? Ska jag behöva sitta i ett rum och utsättas för olika obehagliga ljud eller hur går det till? Är det någon av er som läser som lider av samma sak? Hjälp snälla.

jess_l

 1. Johanna skriver:

  Hej! Var ju bra längesen något skrevs här, men om du läser detta och har fått reda på någon behandling så tipsa gärna. Jag har haft misofoni länge. Klarar inte smaskande, pratade med mat i mun, sörplande, snörvlande, harklande, nagelpetande- och bitande, ljudet av TV som står på i bakgrunden, ljudet av folks mobiler, m.m.m.m.

  1. Alex skriver:

   Wow vad jag känner igen mig! Jag studerar på universitet men finner det närmast omöjligt att vistas på föreläsningar och dylikt just på grund av alla ljud. Jag har fått tips om mindfullness men har inte testat.
   Jag HAR dock testat näst senaste versionen av sonys brusreducerande hörlurar och de är verkligen super. Annars så brukar jag ha något form av brus i mina lurar. Det finns olika typer som släcker ut andra ljud olika bra. Min favorit är brunt brus. Finns på YT. Det allra bästa hade dock varit en behandling som tar bort själva problemet och inte bara lindrar symptom.

 2. Malin skriver:

  Har samma problem. Alla typer av ljud som kommer från mat/bestik gör mig oerhört irriterad. Har lärt mig att jag är mer tolerant om jag själv äter samtidigt, men när inte det går och jag håller på att sprängas så brukar jag ursäkta mig att jag måste gå på toa för att få ner irritationsnivån. På kontoret sitter jag med brusreducerande hörlurar, hjälper också! och min man är väldigt förstående för de ljud jag inte klarar och försöker undvika dem (tex nudda tänderna på skeden, skära hårt i tallriken, slå emot glaset mot tallrik/andra glas, skicka på glasspinnar, ta för stora tuggor mat osv).

 3. G skriver:

  Bästa inlägget, skrattade högt för mig själv. Alldeles för hög igenkänningsfaktor .
  Kan ju även lägga till kylskåp som brummar, klockor som tickar och sambon som äter morot (hur mycket är det ens rimligt att det kan låta?) till listan

 4. D skriver:

  Jag tror oxå att du har adhd.
  Har precis själv fått diagnosen och känner igen väldigt mkt med mig själv i dig.

 5. L skriver:

  Jag har nog absolut svårast för snarkningar!!! Och nagelbitande. Ryyyys!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..