När man inte möts med öppna armar

Jag åkte i fredags tidigt tidigt på morgonen så Elsa sov när jag pussade henne hej då. Igår kom tåget fram tidigare än planerat och vi hann med en buss hem så att jag kunde hämta Elsa på förskolan. Jag tror att Elsa blev förvånad när hon såg mig. Hon hade nog väntat sig att Ibbe skulle hämta. När vi skulle klä på oss blev hon helt vansinnig på mig. Elsa blir sällan riktigt arg så jag fick lite panik. Det blev några riktigt svettiga minuter innan vi kom ut från förskolan.

När Ibbe var bortrest en vecka nyligen var det samma sak när han kom hem. Hon var lite avståndstagande och arg. Jag tänker att det här är för att man varit just borta. Att hon har kommit in i rutiner med den ena föräldern och att det avbryts. Nu är jag ju ingen expert men det är min analys. Det gjorde ont i mitt mammahjärta. Jag förstår ju också att Elsa inte alltid kan vara glad och att även hon kommer komma in i någon form av trots i livet. Hittills har vi inte upplevt det.

elsa_polarn_insta
Min älskade Elsa.
elsa_polarn_ballonger
Jag tänkte att jag ska julpynta ute i lekstugan i helgen. Vill ni se det? Kanske att jag gör det i en vlogg, vore det kul att se?

 1. Cattis skriver:

  Några har varit inne på samma, men vill ändå skriva att det är BRA att hon reagerar på att du har varit borta. Det innebär att du är väldigt viktig för henne. Det är när du kommer tillbaka som hon kommer ihåg att du har varit borta. Sen en annan sak, när man lämnar och hämtar på förskolan är barn ofta mer känsliga än annars. Detta pga att de är känsliga för förändring. Min son, nu 4 år, bryter ofta ihop när jag hämtar honom på förskolan. Det kan vara en strumpa som sitter lite fel och så gråter han hela vägen hem. Barnet har förhållit sig till förskolans regler och miljö hela dagen och när mamma/pappa äntligen kommer så kan hen släppa ut alla känslor inför den person som barnet känner sig mest trygg med. Så, efter den långa utläggningen, det är heeelt normalt. 🙂 Tycker förresten att Elsa verkar vara helt ljuvlig! Stor kram!

 2. Anne skriver:

  Hon är nog fantastiskt glad över att du är hemma igen, men känner sig lite sviken av att du varit försvunnen, så precis som någon annan skriver blir det missnöje över att du lämnat henne. När jag skriver ”sviken” och ”lämnat” så menar jag ur barnets perspektiv. De vill ju vara med sin närmaste anknytningsperson non-stop. Massa närhet och mys så blir det bra igen.

  1. Lena skriver:

   Exakt, små barn får ju också svårt att förstå att en förälder ska åka bort , så det är ju inte så konstigt att de reagerar så. Tänk själv att din man/partner plötsligt är borta en morgon , du vet inte var han är eller när han tänkt kommatecken. Sen kommer han hem flera dagar senare. Jag skulle ju vara mer arg än glad.

   1. Linn skriver:

    Jag var just på en föreläsning om barn, där vi just pratade om detta.
    De menade att man skulle kunna tänka att man kan vara ifrån småbarn så många dagar som barnets ålder. Dvs en ettåring kan man vara ifrån 1 dygn, en tvååring två dygn. Om man är längre ifrån så minns barnet inte riktigt o de knyter istället mer an till de personer de vistas med. Såklart finns anknytningen till mamma eller pappa där (den är ju så stark), men tiden som de är ifrån varandra är ändå ”så lång” ur barnets synvinkel, så att det påverkas. Det är dock bara för en riktigt kort tid, men kan ta några dagar. Det är inte heller skadligt! Istället kan det ju ändå vara gynnsamt för hela familjen att ex föräldrarna åker iväg o får tid för sig själva ☺️ Eller att ena föräldern åker iväg på nåt.
    Det går nog snabbt över Jessica
    Kram o hälsningar från Finland!

 3. Vill gärna se lekstugan, har precis köpt hus med lekstuga på tomten och blir sååå sugen på att fixa med den när jag ser dina fina bilder 🙂

 4. Josefin skriver:

  Barn kan ibland ”straffa” sina föräldrar genom att bli väldigt arga och ledsna. Dom är helt enkelt arga för att tex en förälder vart borta i några dagar och visar då sitt missnöje med att bli riktigt arga när dom sen träffar föräldern igen. Inget konstigt alls och det går oftast över ganska fort 🙂

  1. Har du någon källa på det? Tycker det låter konstigt att så små barn skulle syssla med ”straff”…

 5. Cattis skriver:

  Upplevde samma sak i våras med vår 2åring. Vi var våda föräldrarna på en 4 dagars och vår dotter bodde hos farmor och farfar som är våra grannar och hon ser varje dag. Hon var så fruktansvärt arg ca 2-3 dagar då vi kom hem. Gick inte att tala med henne utan att hon fräste som en katt åt oss. Men det gick över som tur

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..