6 tips för att slippa kräksjukan

elsa_babba
Kräksjukan smittar loss i just detta nu. En efter en kräks rakt ut. Det finns sätt att slippa kräksjukan. Här är 6 tips.

1. Tvätta händerna – hela tiden
Var supernoga med handhygienen, och hygienen överlag. Tvätta händerna länge och noga. Tillfällen när du ska tvätta händerna är: när du kommer hem, när du har gått på toaletten, innan du lagar mat och innan du äter.

2. Undvik kontakt med smittade
Åk gärna hem till en sjuk för att hjälpa, men lämna förnödenheter utanför dörren. Kräksjuka är otroligt smittsamt.

3. Håll dig hemma
Har du fått meddelande från förskolan att någon har kräkts? Om du har möjlighet, håll dig och barnen hemma.

4. Handsprit hjälper inte
Handsprit hjälper mot bakterier och de flesta influensa- och förkylningsvirus, men det finns virus där det är helt verkningslöst. Det gäller till exempel de virus som sprider vinterkräksjuka (calicivirus).

5. Chansa inte
Det är 48 timmar från senaste spyan som gäller. Chansa inte med den tiden. Låt tiden gå så slipper fler bli smittade.

6. Tvätta ytor och handdukar
Tvätta av alla ytor och tvätta handdukar och sängkläder. Låt den kräksjuka i familjen använda en separat toalett om möjlighet finns.

Källa: 1177 och mig själv. 

Andra listor du kanske gillar:
8 julklappstips till barnen
6 anledningar att skippa julklappar i år
Julen före VS efter barn

 1. Sanna skriver:

  Superbra skrivet! Några till tips: Vi tar bort handdukarna och torkar oss på papper efter handtvätt, tills utbrottet är över. Bra att smörja händerna regelbundet efter handtvätt som torkar ut huden. OCH som tidigare har poängterat 48 timmar efter sista symtom, diarré, magont eller nedsatt aptit.

 2. Frida skriver:

  Hej!
  Superbra lista, alldeles för få som vet hur viktigt det är med allt ovanstående. Hoppas att du inte tar illa upp men vill bara säga att tänk på att det kan smitta via avföringen trots att man inte kräks längre, Så helst ska man börja räkna 48 timmar från det att den som är magsjuk inte har kräks, haft diarré och äter/dricker igen. Dom riktlinjerna har vi på sjukhuset där jag jobbar så applicerar dom även hemma

  1. Likadant försöker jag med i skolan! Superviktigt

   1. Lena skriver:

    Ja bra lista! Tycker som Frida att det också är viktigt att poängtera att det inte bara är ifrån sista spyan man räknar 48 h ifrån utan även diarre/lös i magen, att man äter och dricker igen. Arbetar inom förskolan och där kämpar vi ständigt med att stoppa utbrotten när smittan kommer. Har man mindre barn är det även smart att tvätta av leksaker och olika textiler de kan vara i kontakt med.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..